Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

5.4. KΙΝΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ και ΠΟΛΙΤΩΝ για την αρχαία Πελλάνα.

Δημοσιεύουμε εδώ, χωρίς καθυστέρηση, το κάλεσμα και την πρόσκληση που μας απέστειλαν, πριν από λίγο, από την αξιόλογη πρωτοβουλία φορέων και πολιτών που - επιτέλους - δημιουργήθηκε στην ...ευρύτερη περιοχή μας, με σκοπό να αναδειχθούν και να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο της αρχαίας Πελλάνας.  Τα σχόλιά μας περιττεύουν... Καιρός για έργα πλέον, όχι απλώς για λόγια!

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Αρκετά χρόνια τώρα στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας, υπάρχουν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, παρουσιάζοντας όμως μια απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης.
Η εικόνα αυτή έχει να κάνει τόσο με την διακοπή των ανασκαφών όσο και με την διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου σε τέτοιο αισθητικό και λειτουργικό επίπεδο, ώστε  να  προσβάλλεται, να εμποδίζεται  και να οργίζεται  ο κάθε επισκεπτόμενος τον χώρο αυτόν πολίτης.

Νοιώθουμε λοιπόν την υποχρέωση, μετά και από έντονες ατομικές αλλά και συλλογικές διαμαρτυρίες, να δημιουργήσουμε μια ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ, που σκοπό έχει να διατηρηθεί, να επεκταθεί και να προβληθεί η βαριά αυτή πολιτιστική κληρονομιά μας.
Σας προσκαλούμε, στην πρώτη δημόσια συγκέντρωση, όπου θα καθορίσουμε την συντονιστική ομάδα, θα ενημερωθούμε για την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και θα προγραμματίσουμε τους μελλοντικούς τρόπους δράσης.



ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 ΜΑΪΟΥ και ΩΡΑ 8.30΄ μ.μ.
στο ΠNΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΛΛΑΝΑΣ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΑΫΓΕΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ «Η ΛΟΥΣΙΝΑ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΔΟΝΙΑΣ «Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΟΡΙΑΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΣΠΑΡΤΗ ΓΕΩΡΓΙΤΣΑΝΩΝ «ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΝΙ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΥΡΟΥΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλη δουλεια!!!!
συγχαρητηρια κ καλη συνεχεια...οσο για το θεμα των αρχαιων...θα πρεπει πρωτα η ιδια η πελλανα να πιστεψει στην αξια τους.εχω μιλησει με "πελλανιωτες" κ το θεμα αυτο τους αφηνει αδιαφορους.ΛΑΘΟΣ...
χριστινα βεργαδου(καταγωγη απο βεργαδεικα λακωνιας)

Pel A είπε...

Σε ευχαριστούμε για τα θετικά σου σχόλια σχετικά με την προσπάθειά μας αυτή! Είδαμε πως μας έχεις αναρτήσει ως σύνδεσμο και σε ιστοσελίδα του facebook και σε ευχαριστούμε και γι' αυτό...
Είναι αλήθεια αυτό που λες, πως αρκετοί από εμάς τους Πελλανιώτες έχουμε δεχτεί με ηττοπάθεια την όλη κατάσταση με τα αρχαία! Πράγματι, μας έχει κουράσει το όλο ζήτημα, τόσα χρόνια πια να περιμένουμε και τίποτα ουσιαστικό να μην γίνεται... Όμως, όπως βλέπεις, δεν το βάζουμε και όλοι κάτω, έτσι; Κάποιοι από εμάς θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσο αντίξοες κι αν γίνουν οι συνθήκες!
Πιστεύω να αφυπνίσεις αρκετούς με αυτά που ομολογείς εδώ, γιατί είναι ντροπή να αδιαφορούμε ή να εγκαταλείψουμε το θέμα τώρα μετά από τόσο κόπο που έγινε, ενώ εσείς οι κοντοχωριανοί να δείχνετε τόσο ενδιαφέρον και να δημοσιεύετε ακόμα και άρθρα ολόκληρα για αυτή την βαριά κληρονομιά της βόρειας Λακωνίας!!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα πελλανιωτη Α...τωρα ειδα την απαντηση σου κ σου σχολιασα κατι αναλογο περιπου πριν απο λιγο!!δεν πειραζει ετσι κ αλλιως η αδιαφορια συνεχιζετε κ πραγματικα θελω να μαθω τι εγινε μετα την συγκεντρωση της 15ης...γιατι δυστηχως ..απαντηση απο...πελλανιωτες...δεν πηρα!!

Pellana Fanclub είπε...

Για τα όσα μας ρωτάς εδώ μας ήρθε η επίσημη απάντηση και την δημοσιεύουμε σε 2 άρθρα μας της 4/6/2010. Το δεύτερο από αυτά είναι το ψήφισμα που συντάχθηκε στην συγκέντρωση της 15ης Μαίου.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!Μέρα παρά μέρα σας επισκέπτομαι για να δώ αν έχετε κάτι καινούριο! Ασχολήθηκα λίγο με το Σπάρταθλο, διότι σήμερα το πρωί ξεκίνησε αυτός ο καταπληκτικός υπερμαραθώνιος! Τα video από προηγούμενους αγώνες και οι φωτογραφίες είναι καταπληκτικά!Κρίμα που ο τύπος και η τηλεόραση δεν το προβάλει. Δεν ξέρω γιατί αλλά θυμήθηκα το ράλλυ Ακρόπολις όταν περνούσε από το χωριό μας! Κάπου το 1980 αν δεν κάνω λάθος.Το θυμάστε;

Pell-Fan A ... είπε...

Συμφωνούμε με όσα λες για το Σπάρταθλο...
Πού το θυμήθηκες το Ράλλυ Ακρόπολις!! Ναι, ήτανε και στην δεκαετία του 1970... Τι φάση εκείνη την εποχή! Με τον χωματόδρομο (που τον έστρωναν περιποιημένα με χαλίκι τις προηγούμενες ημέρες)... και τα αγωνιστικά να περνούν μέσα σε σύννεφο σκόνης και να εκτινάζουν πέτρες δεξιά και αριστερά... Αν τυχόν περνούσες με τον γαΐδαρο από δίπλα... Θρυλικές σκηνές!