Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

α) ΛΑΚΩΝΙΑ

1. Η Πελοπόννησος ...άνωθεν.

Καταπληκτική φωτογραφία...
Ξέρω που πέφτουν τα μάτια ...όλων σας!

2. Η περιοχή μας στο Google earth.

 Μεγάλη υπόθεση το πρόγραμμα Google earth, ομολογουμένως...
 Ποιος θα το περίμενε, λίγο καιρό πριν, ότι θα μπορούσαμε να βλέπουμε τόσο άνετα και εύκολα δορυφορικές φωτογραφίες από οποιοδήποτε μέρος της Γης! 'Ετσι, λοιπόν, έχει καθένας-μας τη δυνατότητα να δει το σπίτι του αλλά και τα χωράφια του στον κάμπο μας. Αν επιλέξεις από την επιλογή Εργαλεία > Χάρακας, θα έχεις τη δυνατότητα να μετρήσεις αποστάσεις από το ένα μέρος στο άλλο ή να μετρήσεις το μήκος ενός χωραφιού σου κλπ. Αν, τώρα, μεταβείς π.χ. στις συντεταγμένες 36ο 57΄11.51΄΄Β και 22ο 20΄58.10΄΄Ε, θα δεις την κορυφή της "πυραμίδας" του Ταϋγέτου (στο σημείο αυτό δείχνει ως υψόμετρο τα 2.358 μ.).
 Αν, επιπλέον, χρησιμοποιήσεις και τα εργαλεία (την μπάρα με τα βελάκια + και -) που έχει επάνω δεξιά στην οθόνη, τα οποία στρέφουν την εικόνα από το κάθετο επίπεδο στο οριζόντιο, τότε μπορείς να δεις μια πιστή τρισδιάστατη αναπαράσταση της περιοχής που έχεις επιλέξει.
Είναι εκπληκτικό το ότι μπορείς να δεις για παράδειγμα τον Ταΰγετο ή τον Πάρνωνα ανάγλυφους στην οθόνη και να μην έχουν καθόλου διαφορά στην ανατομία τους από ό,τι τους βλέπουμε εμείς καθημερινά, δεξιά και αριστερά, απέναντι από το χωριό μας! Εάν, όμως, διαλέξεις να δεις την περιοχή από υψηλότερο υψόμετρο, θα μπορέσεις να δεις μια γενικότερη άποψη της περιοχής μας σε σχέση με τα παράλια της Πελοποννήσου!  (..για μεγέθυνση, κάνετε κλικ επάνω στις εικόνες μας)
 Επίσης, αν μεταβείς λίγο πιο βόρεια, προς τη Μεγαλόπολη, θα μπορέσεις να δεις την αρχή της νέας οδού [αν δεν κάνω λάθος είναι οι συντεταγμένες: 37ο 21΄31.65΄΄Β, 22ο 08΄17.15΄΄Ε] που θα περάσει από τον κάμπο μας (οι φωτογραφίες εκεί, όμως, δεν είναι πρόσφατες, είναι λίγα χρόνια παλαιότερες): ξεκινάει ως διασταύρωση από την οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, ασφαλτοστρωμένη, ενώ το νεότερο άκρο της είναι ακόμα στο στάδιο της χωματουργικής επεξεργασίας.
 Και, βέβαια, οι δυνατότητες αυτού του προγράμματος δεν σταματούν μόνον εδώ... Τι να πούμε για το τι μπορείς να δεις γενικότερα πάνω στη Γη (π.χ. τα ναυάγια ή τις τρισδιάστατες εικόνες μέσα σε μεγαλουπόλεις, όπου είναι σαν να βαδίζεις κανονικά στους δρόμους τους), αλλά και στο διάστημα (αστερισμούς, γαλαξίες κλπ., όπως και την πλήρη απεικόνιση της επιφάνειας της Σελήνης ή του Άρη).

3.. Με αφορμή την επέτειο του 1821.

Με αφορμή την επέτειο του 1821 ας αναφερθούμε σήμερα στον Αγώνα των τοπικών προγόνων μας για την Παλιγγενεσία.
Κατά την τουρκοκρατία στον καζά του Μυστρά (που αντιστοιχούσε στον νομό Λακωνίας) υπάγονταν 9 επαρχίες, μεταξύ των οποίων ήταν:
α) της Απάνω Ρίζας, στην οποία ανήκαν τα χωριά: 1) Λογκανίκος, 2) Αγόριανη, 3) Γεωργίτσι, 4) Αλευρού, 5) Περιβόλια, 6) Καστανιά, 7) Καστρί, 8) Βορδώνια, 9) Σουστιάνοι, 10) Λογγάστρα και 11) Τρύπη,
β) της Πέρα Ρίζας, που περιείχε τα χωριά: 1) Αράχοβα, 2) Βαρβίτσα, 3) Βαμβακού, 4) Μεγάλη Βρύση, 5) Βασσαράς, 6) Βέρροια, 7) Βέργια, 8) Τσίτζινα, 9) Κονιδίτσα, 10) Βρουλιάς, 11) Θεολόγος, 12) Βουτιάνοι, 13) Αγριάνοι, 14) Χρύσαφα, 15) Ζαραφώνα, 16) Πέρπαινη, 17) Σίτενα, 18) Τσούνι (Κοκκινόραχη) και 19) Κλαδάς, καθώς και
γ) τα Μπροστοχώρια, δηλαδή: 1) Καλτεζές, 2) Κουβέλι, 3) Κουτρουμπούχι, 4) Αγριακόνα, 5) Πάπαρι, 6) Σκορτσινού, 7) Καντρέβα, 8) Αλίκα, 9) Κολλίνα, 10) Κασαβάς, 11) Γαρδίκι κ.ά. μικρότερα.
Από τους παλαιότερους κλέφτες-καπεταναίους θα πρέπει να αναφερθούν:
1. ο Ζαχαριάς (Μπαρμπιτσιώτης), από το χωριό Βαρβίτσα του Πάρνωνα, ο οποίος κατά τη διαφυγή του Λάμπρου Κατσώνη προς τα Κύθηρα το 1792 διέσωσε τον Ανδρίτσο (πατέρα του Οδ. Ανδρούτσου),
2. ο Αντώνης Νικολόπουλος, από την Λογγάστρα (τον οποίον ο Θ. Κολοκοτρώνης αποκαλούσε διδάσκαλό του!), ο οποίος σκοτώθηκε στις 10/4/1821 στη μάχη της Κερασιάς, καθώς και
3. ο Παναγιώταρος (Βενετσάνος), ο οποίος σκοτώθηκε το 1780 μαζί με τους γέροντες γονείς του και τους Κολοκοτρωναίους Κων/νο, Απόστολο και Γεώργιο (πατέρα και αδελφούς αντίστοιχα του, μικρού σε ηλικία, Θεόδωρου, ο οποίος ευτυχώς διεσώθη εκεί τότε), όταν περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους στους δύο πύργους του στην Καστάνια, χωριό στα νότια του Ταϋγέτου.
Από τα σπουδαιότερα μέλη της Φιλικής Εταιρείας που βοήθησαν στην προετοιμασία του Αγώνα ήταν και ο Παναγιώτης Σέκερης, μεγαλέμπορος από την Τριπολιτσά, ο οποίος έδωσε πολλά χρήματα για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα αργότερα το κράτος να τον ανταμείψει με χωράφια που ανήκαν στις εθνικές γαίες στον κάμπο μεταξύ Πελλάνας και Παρδαλίου!
Αναφέρθηκαν παλαιότερα (βλ. κείμενο 6, στις 12 Μαρτίου 2010) μερικά ονόματα Γεωργιτσιάνων οπλαρχηγών, όπως ο στρατηγός Παναγ. Παπαθανασόπουλος, έμπιστος του Θ. Κολοκοτρώνη, ο Αθ. Κατσαρός, ο Αθ. Καράγιαννης, ο Αναγνώστης Σιγαλός, ο Νικ. Μοσχοβίτης και ο Παρασκευάς ΦασουλόπουλοςΦασουλάς). Αλλά και άλλοι αρκετοί Λάκωνες της περιοχής μας οπλαρχηγοί και στρατιώτες έλαβαν μέρος σε διάφορα πεδία μαχών κατά την επανάσταση του 1821, όπως οι αξιωματικοί Νικ. Ζαχαρόπουλος ή Γκούμας (Λογγανίκος), ο Αναγν. Δημητρακόπουλος (Κονιδίτσα), ο Νικ. Σακκελαρίου (Βρουλιάς), ο Ευστρ. Γιαννακόπουλος (Βρουλιάς), ο Αναγν. Στρατηγάκης (Βρουλιάς), ο Π. Νικολετόπουλος (Βρουλιάς), οι Πάνος, Παναγ. και Χρήστος Κόντοι (Βρουλιάς), οι Ευστράτιος, Θεοφίλης και Ιωάννης Θεοφιλάκηδες, ο Γεώργιος Αλούπης, ο Νικ. Μανεσιώτης (Αγόριανη), ο Σπύρος Μανίνος (Αγόριανη), ο Ιωάννης Ιατρός Ζήσης (Κοτίτσα), ο Γεώργιος Δημητρακάκης (Καστρί), ο Αναγν. Καλομοίρης (Βορδόνια), ο Νικ. Τζωρτζάκης (Βορδόνια), ο Ιω. Μερεκούλιας (Παρδάλι), ο π. Δημ. Σακελλαρόπουλος (Βασσαράς), ο Νικ. Σακελλαρόπουλος (Βρέσθενα) κ.ά.
- Αξίζει να προστεθεί εδώ ότι και ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε μεταβεί μερικές φορές στο Γεωργίτσι και μάλιστα, όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του, άφησε κάποτε εκεί την μητέρα του για να την προστατεύσει.
- Επίσης, ο περίφημος λαϊκός ζωγράφος και αγωνιστής Παναγιώτης Ζωγράφος, ο οποίος απεικόνισε διάφορες μάχες του '21 καθ' υπόδειξιν του στρατηγού Μακρυγιάννη, καταγόταν από την Βορδόνια.
- Επιπλέον, μεταφέρουμε εδώ - με κάθε επιφύλαξη - την προφορική μαρτυρία αξιοσέβαστου γηραιού Αθηναίου δικηγόρου με το επώνυμο Αλούπης, εκ Γεωργιτσίου: "...όταν απαγχονίστηκε στο Βελιγράδι ο Ρήγας Φεραίος (το κανονικό του ονοματεπώνυμο ήταν Αντώνιος Κυριαζής ή Κυριαζόπουλος) από τους Τούρκους, οι συγγενείς του στις Φερές (ή Βελεστίνο) του νομού Μαγνησίας, για να αποφύγουν τα αντίποινα, κατέφυγαν από την Θεσσαλία στην περιοχή της Άμφισσας και αργότερα κάποιοι  από αυτούς πέρασαν στην Πελοπόννησο και την Μάνη. Παράλληλα, ένα από τα δύο μπορεί να συνέβη εκείνη την εποχή: είτε άλλαξαν το επώνυμό τους από Κυριαζής σε Αλούπης, είτε μαζί με τις οικογένειες Κυριαζή αναγκάστηκαν, λόγω συγγένειας, να καταφύγουν στην Άμφισσα και οι οικογένειες Αλούπη (υπάρχει ακόμα και σήμερα αυτό το επώνυμο στην περιοχή αυτή), ενώ αργότερα κάποιοι από αυτούς πέρασαν στην Πελοπόννησο..." Αν συνδυάσουμε αυτή την πληροφορία με τα στοιχεία που αναφέρονται στο χειρόγραφο του π. Αθαν. Σιγαλού (βλ. το άρθρο μας  3.2, 19/3/2010, ενότ. Β, παράγρ. γ), βλέπουμε ότι πράγματι ένας Αλούπης από τον Κάμπο Αβίας (στην Μάνη) ήρθε ως γαμπρός στο Γεωργίτσι!
Το πρώτο στρατόπεδο των Λακώνων δημιουργήθηκε στο χωριό Βέρβενα του Πάρνωνα, ενώ αργότερα, κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ το 1825, δημιουργήθηκε ένα νέο στο Γεωργίτσι υπό τις διαταγές αρχικά του Απόστολου Κολοκοτρώνη και έπειτα του Νικηταρά. Όταν ο Ιμπραήμ κατευθύνθηκε από την Τριπολιτσά εναντίον της Λακωνίας, επειδή το στρατόπεδο των Βερβένων είχε ήδη διαλυθεί ως ακατάλληλο για να δοθεί εκεί μάχη, αιχμαλώτισε μέσα σε μια νύχτα, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μερικούς από τους κατοίκους του Βουρλιά. Έπειτα κατέβηκε στον Ευρώτα και έφθασε στον Μυστρά, που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του και τον πυρπόλησε. Κατόπιν πυρπόλησε την Λογγάστρα, ενώ στη συνέχεια κατέκαυσε την Καστανιά και τα Περιβόλια (κατέκοψε μάλιστα και τα δένδρα στον ευρύτερο κάμπο), όπου πριν συνάντησε αντίσταση από τον Νικηταρά και έχασε 28 άνδρες. Δεν μπόρεσε, έτσι, να καταλάβει το Γεωργίτσι, την Αγόριανη ή τον Λογκανίκο και γι’ αυτό επέστρεψε στον Μυστρά και κατευθύνθηκε νότια προς το Γύθειο και το Έλος. Αργότερα, όμως, όταν αποχώρησε από την Λακωνία, συνάντησε στις 21 Σεπτεμβρίου σφοδρή επίθεση τόσο από το στρατόπεδο του Γεωργιτσιού υπό τον Νικηταρά (μάχη της Αλευρούς) όσο και από τους οπλαρχηγούς στον Βασσαρά και στην Βέρροια του Πάρνωνα. Έχασε 70 περίπου άνδρες, ενώ τραυματίστηκαν 28, απελευθερώθηκαν ευτυχώς πολλά γυναικόπαιδα και κατασχέθηκαν πολλά τρόφιμα και ζώα που είχε λαφυραγωγήσει.
Όταν, αργότερα, ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος, δημιουργήθηκαν, το 1833 επί Όθωνος, στη Λακωνία 22 δήμοι, μερικοί από τους οποίους ήταν:
α) Βελεμίνης, που περιείχε τα χωριά: 1) Λογκανίκος (έδρα), 2) Αγόριανη, 3) Κοτίτσα, 4) Ρεγκόζενα, 5) Βουτούχος, 6) Κυπαρίσσι, 7) Άγ. Βασίλειος Μαριτσέϊκα και 8) Μέραγα,
β) Πελλάνης, στον οποίο ανήκαν τα χωριά: 1) Γεωργίτσι (έδρα), 2) Αλευρού, 3) Περβόλια, 4) Γεωργιτσιάνικα (δηλ. το χωριό μας) και 5) Παρδάλι,
γ) Καστορίου, με τα εξής χωριά: 1) Καστανιά (έδρα), 2) Καστρί, 3) Σερβέϊκα, 4) Ντεμήρι, 5) Μπολανέϊκα και 6) Μοσχονέϊκα,
δ) Βορδωνίας, που περιελάμβανε τα χωριά: 1) Βορδώνια (έδρα), 2) Λογγάστρα, 3) Σουστιάνοι και 4) Μιτάτοβα και
ε) Σελλασίας, με τα χωριά: 1) Βρουλιάς (έδρα), 2) Κονιδίτσα, 3) Βουτιάνοι, 4) Καλύβια, 5) Θεολόγος και 6) Κοκκινόραχη.
Το 1834 αποφασίσθηκε η επανίδρυση της Σπάρτης, χαράχθηκε το σχέδιο πόλης και άρχισε η ανοικοδόμησή της από το 1835 μέχρι το έτος 1837. Την ίδια εποχή, οι 22 δήμοι της Λακωνίας συμπτύχθηκαν σε 13, μερικοί από τους οποίους ήταν: 1) Πελλάνης (έδρα: Γεωργίτσι), 2) Καστορίου (έδρα: Καστανιά), 3) Σελλασίας (έδρα: Βρουλιάς), 4) Οινούντος (έδρα: Αράχοβα) κλπ.
κύρια πηγή: Διον. Ι. Σιγαλού (εκ Γεωργιτσίου): Ιστορία, Η Σπάρτη και η Λακεδαίμων, τόμος Γ΄, Αθήνα 1963.
[Σημείωση: Ο χρονογράφος Όσιος Θεοφάνης αναφέρει στην "Χρονογραφία" του τη λέξη βορδώνη (= μουλάρι). Επομένως είναι πιθανόν ότι από τη λέξη αυτή προέρχεται η ονομασία του ομώνυμου χωριού.]

4. Η διοικητική εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Πελλάνας.

Το ακόλουθο άρθρο προέρχεται από τον συμπατριώτη μας Χρήστο Χ.
τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ, για μια ακόμα φορά, για την συνεργασία του...

Η διοικητική εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Πελλάνας κατά την Νεότερη Ελληνική Ιστορία.

 Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό και τη δημιουργία του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας διορίσθηκε ως ο πρώτος κυβερνήτης, της ελεύθερης πλέον Ελλάδας. Στη διάρκεια της σύντομης, τριετούς, θητείας του (1828-1831) ο Ιω. Καποδίστριας έθεσε τους πρώτους θεμέλιους λίθους για την ανοικοδόμηση και οργάνωση του Ελληνικού κράτους. Ο Καποδίστριας, θέλησε να αναδιοργανώσει τον υπάρχοντα θεσμό διοίκησης, αλλά διατήρησε την εξάρτηση από την κεντρική εξουσία, έτσι που οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ουσιαστικά ήταν εκτελεστικά όργανα της κυβέρνησης. Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρώτη διοικητική διαίρεση επί διακυβέρνησής του, που πραγματοποιήθηκε με το Ψήφισμα Ι΄ στις 13 Απριλίου του 1828, η Πελοπόννησος διαχωρίστηκε σε 7 θέματα ή τμήματα με επιμέρους επαρχίες και έκτακτους επιτρόπους για κάθε ένα. Το έκτο τμήμα, της εν λόγω διαίρεσης έφερε το όνομα «Λακωνία» και περιελάμβανε την Ανατολική Μάνη, τη Μονεμβάσια, τον Μισθρά και τον Πραστό.
 Το επόμενο έτος της δολοφονίας του, το 1832, ο αλληλοσπαραγμός βασάνιζε την ελληνική επικράτεια. Στο τέλος του ιδίου χρόνου, η χώρα ήταν εντελώς εξουθενωμένη. Τότε λοιπόν οι προστάτριες δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία αποφάσισαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποτελέσει ανεξάρτητο κράτος, ως Βασίλειο, υπό την εγγύησή τους, και για το λόγο αυτό υπέγραψαν τη συνθήκη του Λονδίνου στις 25ης Απριλίου 1832, σύμφωνα με την οποία καθοριζόταν η νομική υπόσταση του νέου κράτους και οριζόταν ως βασιλιάς των Ελλήνων ο ανήλικος πρίγκιπας της Βαυαρίας Όθων. Στις 25 Ιανουαρίου  1833, βασιλιάς και αντιβασιλείς αποβιβάστηκαν στην πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, στο Ναύπλιο. Είκοσι μέρες αργότερα, εκδόθηκε το πρώτο βασιλικό διάταγμα με το οποίο γνωστοποιήθηκε στον Ελληνικό λαό ότι πρώτο μέλημά θα ήταν η θέσπιση νόμων και η δημιουργία θεσμών για τη λειτουργία του νεοσύστατου βασιλείου.
 Δυόμισι μήνες αργότερα, στις 3 Απριλίου 1833, εκδόθηκε το Β.Δ. που αφορούσε τη διαίρεση της χώρας σε διοικητικές περιφέρειες. Με το διάταγμα αυτό (ΦΕΚ 12/6-4-1833), "Περί της διαιρέσεως του Βασιλείου και της Διοικήσεώς του", η ελεύθερη τότε επικράτεια διαιρέθηκε σε 10 νομούς και κάθε νομός σε επαρχίες (συνολικά 42) και οι επαρχίες σε Δήμους (πόλεις και κοινότητες). Σε κάθε δήμο υπήρχε δημοτικό συμβούλιο του οποίου τα μέλη εκλέγονταν από τους κατοίκους. Για τους δημάρχους ίσχυε το τριπρόσωπο, δηλαδή σε κάθε δήμο εκλέγονταν 3 υποψήφιοι και ο βασιλιάς επέλεγε έναν για δήμαρχο. Οι νομάρχες και οι έπαρχοι διορίζονταν απευθείας από τον βασιλιά (έλεγχος δημοτικής διοίκησης). Μεταξύ των 10 αυτών νομών ήταν και ο "Νομός Λακωνίας" με χωρική αρμοδιότητα τις πρώην επαρχίες Μιστρά, Μονεμβασίας και Μάνης με πρωτεύουσα τον Μιστρά (Σπάρτη) αποτελούμενος από 4 επαρχίες (Λακεδαίμονος, Επιδαύρου Λιμηράς, Γυθείου και Οιτύλου). Tο 1835 ακολούθησε η οριοθέτηση και η διοικητική διαίρεση του νομού Λακωνίας (Β.Δ. της 9-3-1835). Η επαρχία Λακεδαίμονα χωρίστηκε, μεταξύ των άλλων, και στους Δήμους: Βορδώνιας, Καστορείου, Πελλάνης και  Βελαμίνης. Το ανωτέρω Β.Δ. δεν φαίνεται να δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Από το ΦΕΚ 16/1835, όμως, "Περί του σχηματισμού των δήμων της Αρκαδίας" συμπεραίνουμε τα βόρεια σύνορα του Νομού μας και της περιοχής μας. «τα όρια του νομού Αρκαδίας αρχίζουν κατά μεν το ανατολικόν….. εκτείνονται … εξακολουθούντα έπειτα τον ρουν αυτού, παραλείπουν τον Άγιον Ανδρέαν, το Κορακοβούνι και τον Πραστόν εις τον νομόν Λακωνίας, συμπεριλαμβάνουν τα χωρία Σίταιναν, Κατσανίτσας και Κοίνας, και προχωρούν προς το όρος το Χέλμον, εντεύθεν καταβαίνοντα εις το χωρίον Κυπαρίσσι, και παραλείποντα αυτό εις τον νομόν της Λακωνίας, προχωρούν μέχρι του όρους Ξηροβουνίου."
Το 1836 με το "Διάταγμα περί διοικητικού οργανισμού" (ΦΕΚ 28/21-6-1836) καταργήθηκαν οι θέσεις των νομαρχών, νομοδιευθυντών και επάρχων και η Ελλάδα χωρίστηκε σε 30 διοικήσεις και 18 υποδιοικήσεις με αντίστοιχες θέσεις διοικητών και υποδιοικητών. Ο Νομός μας χωρίσθηκε σε 2 Διοικήσεις: α) στην Λακεδαιμονίας, που περιελάμβανε τις πρώην επαρχίες Λακεδαίμονος και Επιδαύρου Λιμηράς, και β) στην Λακωνίας, που περιελάμβανε τις επαρχίες Οιτύλου και Γυθείου. Τότε το Γύθειο έγινε έδρα υποδιοίκησης και αναγνωρίσθηκε Δήμος. Το ίδιο έτος καταγράφονται επίσημα για πρώτη φορά οι κατοικημένοι οικισμοί κατά την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτος (ΦΕΚ 80/28-12-1836, παράρτημα). Οι οικισμοί που αποτελούσαν τους Δήμους της περιοχής μας ήταν:
   Πελλάνης: Γεωργίτση, Αλευρού, Δημητσανέικα, Περιβόλια, Παρδάλι,
   Βελαμίνης: Άγιος Βασίλειος, Αγόργιαννη, Βουτούχι, Κοτίτσα, Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Μαριτσέικα, Μέραγα, Ρεγκόστενα,
   Καστορίου: Καστανιά, Καστρί, Σερβέικα, Ντεμήρι, Μοσχνέικα, Μπολανέικα,
   Βορδωνίας: Βορδώνια, Λογκάστρα, Σουστιάνοι, Μιτάτοβα.
Με σκοπό την ελάττωση των δημοσίων δαπανών το 1838 (ΦΕΚ 24/23-6-1838) περιορίζονται οι 30 διοικητές και οι 18 υποδιοικητές σε 24 και 7 αντίστοιχα.  
 Το 1845, δια του Β.Δ. της 5 Δεκεμβρίου 1845, (ΦΕΚ 32/8-12-1845) επανήλθε το νομαρχιακό και επαρχιακό σύστημα του 1833 της διοικητικής διαίρεσης, με συνέπεια τη διάλυση των δύο διοικήσεων, και την καθιέρωση του Νομού Λακωνίας με πρωτεύουσα τη Σπάρτη και την δημιουργία των Επαρχείων Λακεδαίμονος, Επιδαύρου Λιμηράς, Γυθείου και Οιτύλου. Ο δήμος Βελαμίνης ενώθηκε με το δήμο Πελλάνης, με έδρα το Γεωργίτσι. Κάθε δήμος πλέον περιελάμβανε τα εξής χωριά:
   Πελλάνης: Καρυωτέικα, Τσερνάρι, ΚυπαρίσσιΛογκανίκος, Αγοριάνοι, Βεργαδέικα, Ρογκόζαινα, Γεωργίτσι, Αλευρού, Περιβόλια, Γεωργιτσάνικα Καλύβια.
   Καστορείου: Καστανιά, Μπαλανέικα, Λόπεση, Σερβέικα, Καστρί, Καρδάρη,  Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Βορδώνια.
 Με άλλο Β.Δ. της ίδιας ημερομηνίας (ΦΕΚ 34/20-12-1845) ορίσθηκε ως έδρα του Έπαρχου Γυθείου και Οιτύλου το Λιμένι. Αυτό είχε σαν επακόλουθο τον γενικό ξεσηκωμό των Μανιατών. Έτσι για τον κατευνασμό των κατοίκων του ακολούθησε το Β.Δ. 15 Ιουνίου 1846 (ΦΕΚ 18/2-7-1846) με το οποίο ορίστηκε ως έδρα του Επαρχείου Γυθείου η πόλη του Γυθείου.
 Με το άρθρο 1 του νόμου ΑΦΞΑ' (ΦΕΚ 216/7-8-1887) "Περί μεταρρυθμίσεως του από 5 Δεκεμβρίου 1845 νόμου περί διοικητικής διαιρέσεως του Κράτους" καταργήθηκε η υποδιαίρεση του Κράτους σε επαρχίες και οι Νομοί πλέον διοικούνται απ' ευθείας από τον Νομάρχη, χωρίς δηλαδή την παρεμβολή άλλης διοικητικής αρχής, όπως του Επάρχου. Οι επαρχίες όμως συνέχισαν να διατηρούν κάποιες υπηρεσίες μέχρι να ξαναδημιουργηθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1891 (ΦΕΚ 122/2-5-1891)
 Με τον νόμο ΒΧΔ' της 6ης Ιουλίου 1899 (ΦΕΚ 136/8-7-1899) «Περί διοικητικής διαιρέσεως του Κράτους», η Ελλάδα χωρίσθηκε σε 26 Νομούς, μεταξύ των οποίων ιδρύθηκε, ως 20ος, ο Νομός Λακωνικής, με 3 επαρχίες, του Γυθείου, του Οιτύλου και των Κυθήρων, με έδρα Νομάρχη το Γύθειο, και ως 21ος ο Νομός Λακεδαίμονος, με 2 επαρχίες την Λακεδαίμονος και την Επιδαύρου Λιμηράς, με έδρα Νομάρχη τη Σπάρτη. 
 Δέκα χρόνια αργότερα, με τον Νόμο ΓΥΛΔ΄ 16 Νοεμβρίου 1909, "Περί διοικητικής διαιρέσεως του Κράτους" (ΦΕΚ 282/4-12-1909) περιορίστηκε ο αριθμός των νομών σε 16 και καταργήθηκε ο Νομός Λακωνικής ενώ οι επαρχίες (Γυθείου και Οιτύλου) υπάχθηκαν στο Νομό Λακωνίας, η δε Επαρχία Κυθήρων στον τότε ενιαίο Νομό Αργολίδας και Κορινθίας.
 Το 1912, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επειδή ήθελε να εξαρθρώσει τα φέουδα των κομματαρχών, που επί δεκαετίες ήλεγχαν τους Δήμους και μέσα από αυτούς την κρατική εξουσία, δημιούργησε, σε εκείνη τη μικρή τότε Ελλάδα, με το νόμο ΔΝΖ΄ (υπ' αριθ. 4057) στις 10-2-1912 (ΦΕΚ 58/14-2-1912), "Περί συστάσεως δήμων και κοινοτήτων" μεγάλο αριθμό κοινοτήτων (περίπου 6.000). Με το νόμο αυτό, αναδιοργανώθηκαν οι υπάρχοντες δήμοι και θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο θεσμός των κοινοτήτων. Οι πρωτεύουσες των νομών καθώς και οι πόλεις άνω των 3.000 κατοίκων αποτελούν πλέον Δήμο, ενώ οι συνοικισμοί άνω των 300 κατοίκων που διαθέτουν σχολείο στοιχειώδους εκπαίδευσης αποτελούν αυτόνομη Κοινότητα. Αμέσως μετά και σε εκτέλεση του νόμου αυτού, εκδόθηκαν διάφορα Β.Δ. με τα οποία διαιρέθηκαν όλοι οι νομοί σε δήμους και κοινότητες. Για το νομό Λακωνίας εκδόθηκε το Β.Δ. στις 31-8-1912 (ΦΕΚ 261/31-8-1912) "Περί συστάσεως δήμων και κοινοτήτων εν τω νομώ Λακωνίας". Στο Διάταγμα αυτό με αύξοντα αριθμό 42 αναγνωρίζονται τα Καλύβια ως ανεξάρτητη κοινότητα. Στο ίδιο ΦΕΚ εντοπίζουμε και το από 31-8-1912 ΒΔ σύμφωνα με το οποίο ο συνοικισμός Παρδάλι προσαρτάται στην κοινότητα Καστανιάς. Με το από 27-11-1932 Π.Δ. (ΦΕΚ 421/2-12-1932)  η κοινότητα Καλυβίων του Νομού Λακωνίας μετονομάζεται σε κοινότητα Πελλάνας και ο ομώνυμος οικισμός από Καλύβια σε ΠΕΛΛΑΝΑ.
 Με το από 10-5-1975 ΠΔ (ΦΕΚ 96/21-5-1975) και ύστερα από την από 29-8-1974 αίτηση κατοίκων του συνοικισμού Παρδάλιον και την υπ' αριθμ. 30/2-11-1974 απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας Πελλάνας και σύμφωνα με την αριθ. 4243/14-3-1975 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. ο συνοικισμός Παρδάλιον της κοινότητας Καστορείου προσαρτήθηκε στην κοινότητα Πελλάνας.
 Με το άρθρο 1 του νόμου 2539/1997 «Συγκρότηση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης» (ΦΕΚ 244/4-12-1997) συγκροτήθηκε ο Δήμος Πελλάνας αποτελούμενος από τις κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Αγόριανης, Αλευρούς, Βορδόνιας, Γεωργιτσίου, Καστορείου, Λογκανίκου, Πελλάνας και Περιβολίων οι οποίες καταργήθηκαν. Έδρα του Δήμου ορίστηκε ο οικισμός Καστόρειο.  Με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ιδίου νόμου οι επαρχίες ως μονάδες διοικητικής διαίρεσης της χώρας καταργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1999.
 Τέλος, πρόσφατα, με τον νόμο 3852 "Πρόγραμμα Καλλικράτης" (ΦΕΚ 87/7-6-2010) στον νομό μας συνιστώνται οι δήμοι: Σπάρτης, Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα, Μονεμβασιάς καθώς και η κοινότητα Ελαφονήσου. Ο Δήμος Σπάρτης με έδρα τη Σπάρτη και ιστορική έδρα το Μυστρά αποτελείται από τους πρώην πλέον δήμους Σπάρτης, Οινούντος, Μυστρά, Πελλάνας, Θεραπνών, και την κοινότητα Καρυών, οι οποίοι ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ από 1-1-2011.
Χρήστος Χ.

από - έως       ΝΟΜΟΣ              ΕΠΑΡΧΙΑ          ΔΗΜΟΣ/KOINOTHTA      
1822-1823    ΛΑΚΩΝΙΑ (τμήμα)         -                           -
1833-1835    ΛΑΚΩΝΙΑΣ      ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ                  -
1835-1836    ΛΑΚΩΝΙΑΣ      ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ       Δ. ΠΕΛΛΑΝΑΣ      
1836-1845    ΛΑΚΩΝΙΑΣ      ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ       Δ. ΠΕΛΛΑΝΑΣ      
1845-1899    ΛΑΚΩΝΙΑΣ      ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ       Δ. ΠΕΛΛΑΝΑΣ      
1899-1909    ΛΑΚΕΔ/ΝΟΣ      ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ       Δ. ΠΕΛΛΑΝΑΣ      
1909-1912    ΛΑΚΩΝΙΑΣ      ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ       Δ. ΠΕΛΛΑΝΑΣ      
1912-1932    ΛΑΚΩΝΙΑΣ      ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ       Κ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ      
1932-1997    ΛΑΚΩΝΙΑΣ      ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ       Κ. ΠΕΛΛΑΝΑΣ      
1997-2010    ΛΑΚΩΝΙΑΣ                     -                       Δ. ΠΕΛΛΑΝΑΣ      
2010-            ΛΑΚΩΝΙΑΣ                     -                       Δ. ΣΠΑΡΤΗΣ  

                           Πηγές:


5. "Δήμος Πελλάνας" ...τέλος!

Τα μάθατε τα νέα με το "Πρόγραμμα Καλλικράτης";

"Δήμος Πελλάνας" ...τέλος!

Αχ, πάει κι αυτό ...έγινε!!

 Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις ο δήμος μας θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στο Δήμο Σπάρτης (στον οποίο ενσωματώνονται και αρκετοί άλλοι δήμοι: Οινούντος, Μυστρά, Θεραπνών, Φάριδος, καθώς και η κοινότητα Καρυών).
 Η σελίδα, δεξιά, που αναφέρεται σε όλο το νομό Λακωνίας, προέρχεται από το σχετικό επίσημο έγγραφο.
(για μεγέθυνση, κάνετε κλικ επάνω στο έγγραφο)

Ως εδώ ήτανε, λοιπόν!  Θα γίνουμε ...τέως!!!

6. Τα αρχεία μεταναστών της νήσου Ellis στις Η.Π.Α.

 Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε κάποιον συγγενή, έστω και μακρινό, σε κάποιο μέρος του κόσμου… και συνήθως στην Αμερική. Η μετανάστευση των Ελλήνων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η φτώχεια, το άγονο έδαφος, οι πολυπληθείς οικογένειες, η έλλειψη εργασίας, οι δυσκολίες της αγροτικής ζωής κλπ. συνέβαλαν αποφασιστικά στην τάση του αγροτικού δυναμικού για την φυγή προς την Αθήνα ή σε κάποια ξένη χώρα, όπου θα μετατρεπόταν κατά κύριο ποσοστό σε αστικό εργατικό δυναμικό. Έτσι, χιλιάδες ήταν εκείνοι που με μόνη τους αποσκευή …την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο έφευγαν με τα πλοία της εποχής για το εξωτερικό! 
 Γενικά, για να βρει κάποιος στοιχεία για τους συγγενείς του στο εξωτερικό βρήκαμε, για παράδειγμα, τις εξής ιστοσελίδες:
1) http://www.ancestry.com/
2) http://www.searchforancestors.com/
3) http://www.searchforancestors.com/locality/
Σε αυτές τις ιστοσελίδες αναγράφεις ένα επίθετο (ή μαζί και το όνομα) και το πρόγραμμα ανατρέχει σε όλα τα σχετικά αρχεία δεδομένων, για να παρουσιάσει έπειτα όλα τα αποτελέσματα για τα στοιχεία που δίνεις. Στην τρίτη ιστοσελίδα επιλέγεις ειδικότερα την χώρα που θέλεις, για να αναζητήσεις πιο συγκεκριμένα στοιχεία από εκεί. [Όμως δεν μείναμε και απόλυτα ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που δίνουν αυτές οι ιστοσελίδες, γιατί κυριαρχούν τα στοιχεία που δίνουν για την Αμερική κυρίως, αν και επιλέγεις άλλη χώρα. Γι' αυτό, αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει κάποια καλύτερη ιστοσελίδα, ας μας ενημερώσει σχετικά...]
  Ειδικά, τώρα, για τις Η.Π.Α. η είσοδος και ο υγειονομικός κλπ. έλεγχος των μεταναστών γινόταν κυρίως στην νήσο Ellis, ένα μικρό νησί στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, που είναι σε όλους μας γνωστό, επειδή επάνω του βρίσκεται το πασίγνωστο άγαλμα της Ελευθερίας! Εκεί, λοιπόν, σε αυτό το νησί ξεκινούσε ο καημός των μεταναστών και η αγωνία τους για το αν θα τους δεχτούν στην χώρα… Στα κτήριά του υπάρχουν, μάλιστα, ακόμα και σήμερα πρόχειρες αναγραφές στους τοίχους με ονόματα και ημερομηνίες άφιξης γραμμένες από τα χέρια διαφόρων μεταναστών εκείνης της περιόδου… 
 Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν σήμερα δωρεάν διαθέσιμα στο διαδίκτυο τα αρχεία του Ιδρύματος Ellis Island για εκατομμύρια μετανάστες από όλο τον κόσμο και για το διάστημα από το 1892 έως το 1954. Και δεν μιλάμε για απλά στοιχεία, αλλά ακόμα και για σκαναρισμένα πρωτότυπα χειρόγραφα με την περιγραφή στοιχείων του κάθε μετανάστη… Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να μεταβείτε στην διεύθυνση: http://www.ellisisland.org/ για να μάθετε οτιδήποτε υπάρχει εκεί σχετικά με το επίθετό σας είτε για τους προγόνους ή συγγενείς σας που μετανάστευσαν έστω και για λίγο, έζησαν ή ζουν ακόμα εκεί! 
 Προσοχή: μην περιμένετε να δείτε ως τόπο καταγωγής για τους περισσότερους από τους συγγενείς σας το όνομα Pellana, γιατί τότε, ως γνωστόν, δεν υπήρχε ακόμη αυτή η ονομασία, αλλά μια από τα ακόλουθα: Kalyvia, Kalivia, Calivia, Georgitsi, Georgitzi, Giorgitsi, Georgitsion, Georgitsiou, Georgitsian, Sparta, Sparti κλπ.
 Πιο αναλυτικά η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Στην αρχική ιστοσελίδα που εμφανίζεται γράφουμε (τουλάχιστον) το επίθετο που θέλουμε στο κουτάκι Passenger's Last Name (π.χ. όπως αυτό που επιλέξαμε εμείς  στην εικόνα) και επιλέγουμε αποκάτω START SEARCH:
2. Μετά από λίγο εμφανίζονται όλα τα ονόματα με το συγκεκριμένο επίθετο, ενώ για το συγκεκριμένο όνομα που θέλουμε μπορούμε να επιλέξουμε View για καθεμιά από τις τρεις τελευταίες στήλες:
3. Αλλά, όταν πατήσουμε για πρώτη φορά σε κάποια από αυτές τις στήλες, εμφανίζεται η ιστοσελίδα  εγγραφής μέλους, στην οποία όμως μπορούμε τώρα να δηλώσουμε χρήστη, δηλ. το User Name, προσθέτουμε έναν κωδικό, δηλ. το Password, και έπειτα επιλέγουμε αποκάτω SIGN IN, οπότε είμαστε πλέον ελεύθεροι πρόσβασης για τις στήλες αυτές:
4. Έτσι, για την 5η στήλη, Passenger Record, θα μας δείξει κατόπιν αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία εγγραφής του:
5. Για την 6η στήλη, Ship Manifest, θα μας δείξει …την χειρόγραφη σελίδα από το αρχείο του πλοίου με διάφορα στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως π.χ. σε ποια πόλη και διεύθυνση θα έμενε (μάλιστα, αν επιλέξουμε δεξιά Click to enlarge manifest, θα μας κάνει ικανοποιητική μεγέθυνση του εγγράφου):
Ενώ, αν επιλέξουμε επάνω από το χειρόγραφο VIEW TEXT VERSION MANIFEST, θα μας το δείξει σε κανονικό κείμενο, όπως παρακάτω:
6. Τέλος, για την 7η στήλη, Ship image, θα μας δείξει και φωτογραφία του πλοίου της εποχής με όλα τα στοιχεία του!

Καλή αναζήτηση, λοιπόν, …και καλές συγκινήσεις!! 

7. Η Σπάρτη και οι "θυγατρικές" της...

 Τώρα που ενταχθήκαμε άθελά μας στον δήμο της Σπάρτης (αχ, βρε κατακαημένε τέως Δήμε Πελλάνας..., αλλά πού θα πάει; πάλι με χρόνια με καιρούς…), για να δούμε πόσες «θυγατρικές» Σπάρτες υπάρχουν σε αυτό τον πλανήτη... Δεν θα το πιστέψετε, αλλά είναι πάρα πάρα πολλές, τελικά!

1.    Στην Ελλάδα το ακατοίκητο νησάκι Σπάρτη που ανήκει στην Λευκάδα.
2.    Στην Τουρκία η πόλη Isparta στην Πισιδία με πληθυσμό 190.084 κατοίκους.
3.    Στην Βενεζουέλα η πόλη Nueva Esparta (Νέα Σπάρτη) με πληθυσμό 436.900 κατοίκους.
4.    Στην Ονδούρα ο δήμος Esparta στο διαμέρισμα της Hondura με πληθυσμό 15.468 κατοίκους.
5.    Στο Ελ Σαλβαδόρ ο δήμος Nueva Esparta (Νέα Σπάρτη) με πληθυσμό 2.000 κατοίκους.
6.    Στον Καναδά το χωριό Sparta στο Central Elgin του Ontario με πληθυσμό 300 κατοίκους.
    Τέλος, μόνο στις Η.Π.Αμερικής υπάρχουν οι εξής (με βάση τον πληθυσμό τους):
Sparta Township, New Jersey
7.     Sparta Township, New Jersey, με 19.198 κατοίκους.
8.     Sparta Township, Michigan, με 9.207 κατοίκους.
9.     Sparta, Wisconsin, με 8.971 κατοίκους.
10.    Sparta, Tennessee, με 4.892 κατοίκους.
11.    Sparta, Illinois, με 4.300 κατοίκους.
12.    Sparta, Michigan, χωριό με 4.069 κατοίκους.
13.    Sparta Township, Noble County, Indiana, με 3.111 κατοίκους.
14.    Sparta (town), Wisconsin, με 2.981 κατοίκους.
15.    Sparta Township, Dearborn County, Indiana, με 2.809 κατοίκους.
16.    Sparta Township, Christian County, Missouri, με 1.939 κατοίκους.
17.    Sparta, North Carolina, με 1.783 κατοίκους.
18.    Sparta Township, Pennsylvania, με 1.638 κατοίκους.
19.    Sparta, New York, με 1.530 κατοίκους.
20.    Sparta, Missouri, με 1.194 κατοίκους.
21.    Sparta Township, Knox County, Illinois, με 1.183 κατοίκους.
22.    Sparta, Georgia, με 1.312 κατοίκους.
23.    Sparta Township, Minnesota, με 756 κατοίκους.
24.    Sparta, Kentucky, με 208 κατοίκους.
25.    Sparta, Ohio, χωριό με 198 κατοίκους.
Sparta, New York
26.    Sparta Township, Knox County, Nebraska, με 98 κατοίκους.
Με ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου στοιχεία υπάρχουν και οι εξής:
27.    Sparta, Indiana, κοινότητα.
28.    Sparta, Mississippi, κοινότητα.
29.    Sparta, St. Louis County, Minnesota.
30.    Sparta, Athens County, Ohio.
31.    Sparta, Caroline County, Virginia.
32.    Sparta, Washington County, Pennsylvania.
33.    Old Sparta, Conecuh County, Alabama.
Επιπλέον, υπάρχουν στις Η.Π.Α. και οι εξής περιοχές με το όνομα Λακωνία:
 α) Laconia, New Hampshire με 16.411 κατοίκους.
 β) Laconia, Indiana, με 29 κατοίκους.
 γ) Laconia, γειτονιά στο Bronx, New York city, New York.

 Για να κάνουμε τώρα και μία ...γενική σούμα: ξεκινώντας με τις 14.817 πολίτες που είχε η πόλη ή καλύτερα τις 18.184 που είχε ο δήμος στην προηγούμενη απογραφή και προσθέτοντας όλους τους ανωτέρω πληθυσμούς πόλεων και χωριών, καταλήγουμε στο σύνολο: τουλάχιστον 734.313 "Σπαρτιάτες" ανά τον κόσμο...!

8. ο Σύλλογος Λακ/νίων Μεσσηνίας στην Πελλάνα




9. Σε κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος (Α71) Λεύκτρο - Σπάρτη!


Εγκαίνια με τον μητρ. Σπάρτης κ. Ευστάθιο και τον υπ. μεταφορών κ. Σπίρτζη
Δημοσιεύτηκε στις 18/4/2016 στο notospress.gr

Με την παρουσία πολλών εκπροσώπων αρχών από την Πελοπόννησο έγιναν τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου «Λεύκτρο – Σπάρτη» από τον υπουργό Μεταφορών κ. Σπίρτζη. Το έργο ολοκληρώθηκε και σήμερα παραδόθηκε στην κυκλοφορία μετά από πολύχρονη αναμονή και ολιγόχρονη καθυστέρηση. Πρόκειται για σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Λακωνία και τη Σπάρτη με Καλαμάτα, Τρίπολη, Πελοπόννησο και Αθήνα αφού συνδέεται με τον άξονα Αθηνα – Κόρινθος – Καλαμάτα. Οδικός άξονας 47 χιλιομέτρων, που μειώνει κατά 10 με 20 λεπτά το ταξίδι ανάμεσα στις πόλεις που συνδέει αλλά αυξάνει τα χιλιόμετρα. Έχουν κατασκευαστεί 4 ανισόπεδοι κόμβοι, 14 γέφυρες και 27 ανισόπεδες διαβάσεις τοπικών οδών. Διαθέτει σημεία στάθμευσης, SOS και δύο σταθμούς καθόδου και ανόδου στο ύψος της Πελλάνας. Έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό διάζωμα ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων και ο π. Ευσέβιος Ρασσιάς από την Πελλάνα
Oπως ανέφερε ο υπουργός κ. Σπιρτζής το έργο θα αναβαθμίσει τις συγκοινωνίες Λακωνία, Αρκαδίας και Κυθήρων. Μέχρι το τλεός του καλοκαιριού θα έχει γίνει και η σύνδεση της Μεγαλόπολης. «Τέτοια έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση αλλά στους πολίτες» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι το έργο αναθεωρήθηκε για να μειωθούν κατά 208 εκατ. ευρώ ποσά αποζημιώσεων. Προστέθηκαν έργα 20 εκατ. ευρώ και μελέτες 12 εκατ. ευρώ. Η μετακίνηση των ΑΜΕΑ θα είναι δωρεάν, θα υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για τακτικούς χρήστες και αναλογικά διόδια. «Σκοπός του έργου είναι να υποστηριχθεί η παραγωγή του τόπου» κατέληξε ο υπουργός.
Η παράδοση του Λεύκτρου – Σπάρτη ένα ακόμα βήμα για το αναπτυξιακό σχέδιο της Πελοποννήσου.
«Ο οδικός άξονας Λεύκτρο – Σπάρτη σε συνδυασμό με τις λοιπές οδικές υποδομές που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή συνιστούν ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνδράμοντας αποφασιστικά στην πολιτική προτεραιότητα μας για ανάπτυξη της οικονομίας μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
«Σήμερα εκπληρώνεται το πολιτικό όραμα που συνδιαμορφώσαμε το 2005 με τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Σουφλιά και τον τότε Υπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο για την προσθήκη του τμήματος Λεύκτρο – Σπάρτη στον οδικό άξονα Κόρινθο – Καλαμάτα, το οποίο τότε πολλοί είχαν χαρακτηρίσει «όνειρο θερινής νυχτός» δήλωσε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «σταδιακά μετατρέπουμε τη Λακωνία από παραμεθόριο περιοχή που ήταν μέχρι σήμερα σε δυναμικό παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας μας».
Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα δήλωσε πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο που από την απόφαση υλοποίησης του το 2006  μέχρι και την ολοκλήρωση του  ήταν ένα έργο που περίμενε και άξιζε η Πελοπόννησος και η Λακωνία.  Η κα Τζανετέα τόνισε ότι το «Λεύκτρο - Σπάρτη» σε συνδυασμό με τον δρόμο παράκαμψης «Σκούρα – Πυρί» που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου,  θα συμβάλλει στην καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη  σύνδεση της Λακωνίας με την πρωτεύουσα και τα άλλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και επομένως  στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς θα διευκολύνει κατά πολύ την πρόσβαση των επισκεπτών στη Λακωνία.
Άλλες δημοσιεύσεις εδώ: laconialive.gr , apela.gr , lakonikos.gr , arcadiaportal.gr ,
kathimerini.gr , news247.gr , protothema.gr , iefimerida.gr , imerisia.gr
Για να δείτε και τον ανισόπεδο κόμβο Μεγαλόπολης καθώς και την συνδετήρια αρτηρία, που δόθηκαν και αυτά πρόσφατα στην κυκλοφορία, μεταβείτε εδώ (βίντεο 4 λεπτών):
https://www.youtube.com/watch?v=P3BTird7wzA&feature=youtu.be
Λεπτομέρεια από τον χάρτη της εταιρείας ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., ο οποίος σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται εδώ: http://www.moreas.com.gr/summary.asp?catid=16028

10. "60΄ Ελλάδα" - Ταξίδι στον Ταΰγετο

Την Πέμπτη, 16/3/2017, η εκπομπή του Νίκου Μάνεση "60΄ Ελλάδα" στον σταθμό του Alpha είχε αφιέρωμα στον Ταΰγετο και τα χωριά του, μεταξύ των οποίων το Γεωργίτσι (3:20΄- 20:25΄), το Καστόρειο (20:26΄- 42:08΄), την Πελλάνα (1:10:50΄- 1:11:23΄) και την Βορδόνια (1:11:24΄- 1:14:57΄).

 
 Σχόλιο: Η εκπομπή, ως συνήθως, ασχολήθηκε κυρίως με τα extreme sports, περιηγήθηκε βέβαια και σε ιστορικούς τόπους, όπως τον Μυστρά και τον Καιάδα, αλλά για την Πελλάνα αφιέρωσε ...μόλις 33 δευτερόλεπτα!!

11. Η Λακωνική Ομοσπονδία Σύδνεϋ ξεναγήθηκε στην Πελλάνα

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα notospress.gr στις 18/7/2017
Λάκωνες ομογενείς επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην ιστορική Πελλάνα. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017, μέλη της Λακωνικής Ομοσπονδίας του Σύδνεϋ Αυστραλίας ξεναγήθηκαν στους βασιλικούς μυκηναϊκούς τάφους στην Αρχαία Πελλάνα. 
Η ξενάγηση έγινε από τον ιστορικό ερευνητή και συνταξιούχο καθηγητή Φυσικής κο Σταύρο Μαχαίρα, κάτοικο Πελλάνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: