Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά
..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

η) ..PELLANA !

1. Μια ..."εξωτική" ...Pellana !

Το ξέρετε ότι στον κόσμο μας υπάρχει και δεύτερη ...Pellana (και μάλιστα με δύο λάμδα!);
Δεν το πιστεύετε, έτσι;;;
Νομίζετε ότι το λέμε για αστείο...
Κι όμως, υπάρχει!!! Και μάλιστα σε μεγάλο υψόμετρο... Στο νότιο ημισφαίριο...
Εξακολουθείτε να μην το δεχόσαστε ως πιθανό ή αληθινό; 

Λοιπόν ...λέγεται Pellana Cancha
βρίσκεται στον νομό Puno του Περού
...και σε υψόμετρο 3.930 μ. περίπου!!!

 Ναι, καλά διαβάσατε! Μιλάμε για ανακάλυψη, ...έτσι; Πού είπαμε; Στο Περού; ...Αν είναι δυνατόν!! Πρόκειται, μάλιστα, για μια κατοικημένη περιοχή, όπως δείχνει η σήμανση στον ακόλουθο χάρτη...
 Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται κάπου 150 χλμ. βόρεια από τη γνωστή λίμνη Τιτικάκα και περίπου πάλι 150 χλμ. ανατολικά από την επίσης γνωστή πόλη Κούσκο... και λέγεται Pellana (προφορά στα ισπανικά: Πεγιάνα), ενώ στα ισπανικά λεξικά βρίσκουμε ότι η λέξη cancha (και ειδικότερα για τη Ν. Αμερική) σημαίνει μέρος, περιοχή, κοιλάδα.
 Δεν είναι, όμως, κάποια εντελώς ξεχασμένη περιοχή, αφού διάφορα τουριστικά γραφεία διαφημίζουν την περιοχή αυτή στο ίντερνετ και δίνουν αρκετά στοιχεία, χάρτες, αλλά και κάποιες φωτογραφίες {όπως βλέπετε παρακάτω: για μεγέθυνση, κάνετε κλικ επάνω τους} για το μέρος αυτό! Για πιο συγκεκριμένα στοιχεία, μεταβείτε, για παράδειγμα, στις εξής ιστοσελίδες, κάνοντας κλικ: α) ε δ ώ, β) ε δ ώ και γ) ε δ ώ (υπάρχουν και αρκετές άλλες σχετικές ιστοσελίδες).
 Προκύπτει, όμως, τώρα κι ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Αυτοί εκεί οι ..."Pellan-ιώτες" γνωρίζουν άραγε για εμάς εδώ πέρα; Τι πιστεύετε εσείς;
 Νομίζω ...πως αρκετοί εκεί θα ξέρουν ότι υπάρχει και η δική μας Πελλάνα... Πού το στηρίζω αυτό; Μα όποιος από αυτούς εκεί τους κατοίκους γράψει τη λέξη Pellana σε μια μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ, π.χ. στο Google, θα παρατηρήσει ότι τα πρώτα στοιχεία που δίνονται είναι για το χωριό μας και όχι για την περιοχή τους! Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί, ...θα έχουν, τουλάχιστον, πληροφορηθεί την ύπαρξη της δικής μας Πελλάνας...
 Και, βέβαια, τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ! Πρόκειται για μια απλή συνωνυμία ή προήλθε από κάποιο άλλο λόγο; Ευκαιρία για καλύτερη αναζήτηση, λοιπόν! Αλλά είναι και μακριά, βρε παιδί μου, και συγχρόνως αρκετά ψηλά (θέλεις και μια κάποια προσαρμογή, για να αναπνέεις εκεί με άνεση!), για να μεταβεί κάποιος εκεί πέρα και να το ψάξει καλύτερα το θέμα, να ρωτήσει επιτόπου για το όνομα κλπ...
 Βρήκαμε, όμως, και μια ...δεύτερη "εξωτική" Pellana , για την οποία κάνετε κλικ εδώ: Estero la Pellana (άρθρο 8.7).

2. Μια ...2η "εξωτική" ...Pellana !!

 Ναι, καλά διαβάσατε!! υπάρχει και δεύτερη ...Pellana στο εξωτερικό!
Και, μάλιστα, πάλι ...με δύο λάμδα, και πάλι ...στο νότιο ημισφαίριο...  

Λοιπόν ...λέγεται Estero La Pellana 
βρίσκεται στο διοικητικό διαμέρισμα Maule της Χιλής
...και είναι παραπόταμος!!!
 
 Σε εμάς μπορεί ο χείμαρρος του χωριού μας να αποκαλείται με το ταπεινό όνομα Ξερίλας, κάπου εκεί, όμως, στην Χιλή ...είπανε κάποτε να ονομάσουνε τον παραπόταμο (η λέξη estero στα ισπανικά σημαίνει μικρός ποταμός, ρυάκι) της περιοχής τους με ...πιο σπουδαία ονομασία! Και μάλιστα από το άρθρο La που έχει μπροστά η λέξη Pellana (προφορά στα ισπανικά: Πεγιάνα) είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για θηλυκό, δηλ. η όλη φράση μεταφράζεται επακριβώς: παραπόταμος η Πελλάνα...
Ο παραπόταμος αυτός ανήκει στον ποταμό Mataquito (διακρίνεται ξεκάθαρα στην παρακάτω φωτογραφία), αφού ξεκινάει από αυτόν (κάτω δεξιά στην φωτογραφία), ρέει μέσα από μια κοιλάδα  (πίσω από το βελάκι) και καταλήγει πάλι σε αυτόν (αριστερά στην φωτογραφία). Ο κύριος ποταμός, όμως, ο Mataquito,  συνεχίζει προς τα αριστερά της φωτογραφίας και εκβάλλει 45 χλμ. πιο κάτω στον Ειρηνικό ωκεανό. Λίγο πιο πάνω από τα αριστερά της φωτογραφίας βρίσκεται η πόλη Hualañé σε απόσταση  16,5 χλμ. από τον παραπόταμο, ενώ δεξιά  διακρίνεται λίγο η πόλη Mira Rios σε απόσταση 14 χλμ. από αυτόν.
 Πείτε μας τώρα εσείς, τι συμβαίνει τελικά με αυτή την ...τοπωνυμία στην Νότια Αμερική;; Δεν είναι εκπληκτικό; Σίγουρα...  Ο παραπόταμος Λα Πελλάνα βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Σαντιάγκο της Χιλής.
Για πιο συγκεκριμένα στοιχεία, μεταβείτε π.χ. στις εξής  ιστοσελίδες, κάνοντας κλικ: α) ε δ ώ, β) ε δ ώ  και γ) ε δ ώ (υπάρχουν, βέβαια, και άλλες σχετικές ιστοσελίδες). Από το Panoramio μέσα στο GoogleEarth υπάρχουν και αυτές οι δύο παρακάτω φωτογραφίες {για μεγέθυνση, κάνετε κλικ επάνω τους}, που δείχνουν την ευρύτερη περιοχή, καθώς και μια γειτονική γέφυρα του ποταμού Mataquito που οδηγεί στην πόλη που αναφέραμε.
 Πώς κάναμε αυτή την ανακάλυψη, όμως; Αρχικά, όσον αφορά στην τοπωνυμία του Περού, την ανακαλύψαμε από το πασίγνωστο πρόγραμμα GoogleEarth, όπου, όταν επιλέξαμε Pellana στην αναζήτηση, κάποια φορά πριν από μερικά χρόνια (γιατί τώρα έχουν κάνει κάποιες αλλαγές πλέον) το πρόγραμμα κατευθύνθηκε προς Ν. Αμερική, αντί για την Ευρώπη όπως θα περίμενε κανείς, και εντόπισε την εν λόγω τοποθεσία! Και βέβαια ...δεν το πιστέψαμε στην αρχή, αλλά όταν συνήλθαμε από την έκπληξη, αρχίσαμε την σχετική αναζήτηση και τελικά εφέτος με το θέμα αυτό δημιουργήσαμε το 4.5 άρθρο μας...  Έπειτα, σχετικά με την τοπωνυμία στην Χιλή, όταν θελήσαμε να προσθέσουμε δεξιά στο μπλογκ μας το νέο παραθυράκι με την ενημέρωση για τον καιρό του χωριού μας μέσω της υπηρείας Freemeteo (οι θερμοκρασίες που δίνει πρέπει να είναι αρκετά ακριβείς, γιατί αν επιλέξετε την Σπάρτη στην αναζήτηση πρόγνωσης που έχει στο κάτω μέρος, θα δείτε ότι δείχνει σχετικά άλλους βαθμούς), διαπιστώσαμε στις επιλογές που είχε (δοκιμάστε το κι εσείς στην αναζήτηση πρόγνωσης) ότι εκτός από το χωριό μας και την ανωτέρω περιοχή του Περού ...υπήρχε και ο εν λόγω παραπόταμος της Χιλής!!

Σημείωση: Σε μια νέα αναζήτηση που κάναμε θεωρήσαμε ότι βρήκαμε και μια 3η εξωτική Pellana, όπως πράγματι αναφέρεται σε μια μελέτη ενός βιολόγου για τις λίμνες της χερσονήσου Eyle, κοντά στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας! Πλην όμως η ονομασία Pellana lagoon (= λιμνοθάλασσα) που αναφέρεται σε αυτή την μελέτη είναι, ατυχώς, στην θέση της κανονικής ονομασίας Pillana lagoon, για την οποία υπάρχουν στοιχεία στην αναζήτηση Google αλλά και στην Google Earth...

3. Υπάρχει και ...οδός Πελλάνας!

  Χάρη στον αναγνώστη μας, τον Χρήστο Χ. (σχόλιο του οποίου υπάρχει στο άρθρο 6.4), μάθαμε ότι υπάρχει σε κάποιο μέρος του κόσμου και ...οδός Πελλάνας!!!
Ναι, ...είναι αλήθεια!!
 Εκτός από τα 2 εστιατόρια Pellana (που είχαμε αναφέρει παλαιότερα στο άρθρο 4.6), αλλά και την πόλη Pellana Cancha του Περού (που είχαμε αναφέρει στο άρθρο 4.5), υπάρχει τελικά και η ...Pellana road, παρακαλώ!!  
 
Πού βρίσκεται;

Μα πού αλλού; 

...Στο εξωτερικό πάλι!! Η οδός αυτή υπάρχει στην πόλη Norwood
η οποία βρίσκεται νότια της Βοστώνης των Η.Π.Α.! 

 Παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από χάρτες καθώς και από το GoogleEarth (με επιλογή street view), για να σας το αποδείξουμε... (για μεγέθυνση, κάνετε κλικ επάνω στις φωτογραφίες)
 Και, βέβαια, όλοι αναρωτιόμαστε: Πώς έγινε πάλι αυτό; Ποιος να ήταν εκείνος ο πατριώτης μετανάστης, που κατάφερε να δώσει κάποτε - φαντάζομαι αρκετά παλιά - την ονομασία του χωριού μας σε μια οδό της πόλης αυτής; Να υπάρχει άραγε κάποιος απόγονός του ή άλλος πατριώτης που μένει ακόμα σε αυτή την οδό; ...Μακάρι να βρεθεί κάποιος από εκείνα τα μέρη, που να ξέρει τις λεπτομέρειες και να μας τις αποκαλύψει!
Ευχαριστούμε και πάλι τον αναγνώστη και συμπατριώτη Χρήστο για την ανακάλυψή του αυτή!

4. Πάμε για γεύμα στο ...εστιατόριο Pellana;


Πάμε για φαγητό στο ...εστιατόριο Pellana;

Δυστυχώς ...είναι λίγο μακριά και αυτό!!

Βρίσκεται στις Η.Π.Α...

Και μάλιστα υπάρχουν δύο (τουλάχιστον;) με αυτή την ονομασία:

A) στο προάστειο Peabody της Βοστώνης!
 Kαι, όπως υποψιάζεστε, ανήκει σε συμπατριώτη μας: από ό,τι πληροφορηθήκαμε ανήκει στον Παναγιώτη Πανταζέλο, τον θυμόσαστε; εξάλλου έρχεται τακτικά στο χωριό μας... Αν θέλετε να δείτε ή να μάθετε περισσότερα, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ, στην επίσημη ιστοσελίδα του (η οποία είναι άριστης ποιότητας) και από την οποία βρήκαμε τη διπλανή φωτογραφία του εστιατορίου.

Β) στη λεωφόρο Lexington της Νέας Υόρκης
 Το ανακαλύψαμε, την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης αυτού του άρθρου. Βρίσκεται στην καρδιά αυτής της μεγαλούπολης, ενώ κάποια στοιχεία για το κατάστημα βρίσκονται στις εξής ιστοσελίδες: α) κάνετε κλικ εδώ, β) κάνετε κλικ εδώ. Στην πρώτη ιστοσελίδα δείχνει, μάλιστα, και φωτογραφίες της GoogleEarth (με street view) από το σημείο όπου βρίσκεται το εστιατόριο, αλλά αν και αναφέρεται ως Pellana restaurant, η ταμπέλα εντούτοις δεν έχει την ονομασία αυτή. Στην δεύτερη ιστοσελίδα δείχνει ότι το εστιατόριο ανήκει στον Αντώνη Μπακή (του "Παναγο-Κώτσου"), αλλά ως ιδιοκτήτης αναφέρεται και ο (γιος του) Κώστας Μπακής.

 Χαιρόμαστε, λοιπόν, ιδιαίτερα που οι ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιούν την ονομασία του χωριού μας στις επιχειρήσεις τους και τους ευχόμαστε από εδώ "καλές δουλειές" να έχουν πάντοτε εκεί!!

5. Η κοιλάδα της Πελλάνας σε ...παιχνίδι Η/Υ !!

 Κι άλλο αξιοπερίεργο με την Πελλάνα... σε αυτό τον κόσμο!
 Υπάρχει ένα παιχνίδι περιπέτειας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που λέγεται Titan Quest - Immortal Throne και κυκλοφόρησε το 2007 (από τα γνωστά παιχνίδια με τους συχνά αγριόμορφους και αφύσικους ήρωες).
  Σε αυτό το παιχνίδι βρίσκεσαι, υποτίθεται, σε διάφορα μέρη της αρχαίας Ελλάδας, όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσεις διάφορους εχθρούς, τέρατα και λοιπά εμπόδια, για να συνεχίσεις την πορεία σου... Μια, λοιπόν, από τις περιοχές αυτές είναι και η Pellana Valley, ...δηλαδή η κοιλάδα της Πελλάνας!!! Σε αυτό το επίπεδο του παιχνιδιού θα πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει τον Κένταυρο Νέσσο... (ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να είναι κάπου εκεί στο Πήλιο), όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία, όπου επάνω-δεξιά αναγράφεται ο τόπος μας {για μεγέθυνση, κάνετε κλικ επάνω της}. Έτσι, για την ιστορία, τα διάφορα επίπεδα του παιχνιδιού ξεκινούν ως εξής:
1. Village of Helos: Helos Farmlands - Helos Woods - Laconia - Natural Cave - Laconia Woods - Abandoned Graveyard - Laconia Hills - Natural Cave - Spartan Road.
2. Spartan War-Camp: Pellana Valley (Nessus, Centaur chieftain) - Spartan Highlands - Natural Cave - Mycenean Ruins - Ancient Tomb - Spartan Woods - ... Village of Tegea - Tegea Forest - Tegea Spring - ... Arcadia - Ancient Tomb ...κλπ. 
(για περισσότερα, κάνετε κλικ εδώ)
 Τώρα, ποιος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το όνομα Pellana εκεί στην εταιρεία παραγωγής, άντε να το βρει κανείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: