Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μια χαμένη δεκαετία για τη μεγαλύτερη ανασκαφή της Πελλάνας

 Δημοσιεύθηκε σήμερα στον "Λακωνικό Τύπο"
Στο «μάτι του κυκλώνα» έχουν βρεθεί οι ανασκαφές της Πελλάνας, καθώς το έντονο παρασκήνιο που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον εικαζόμενο ανακτορικό τάφο του Μενελάου και της Ελένης, ενέχει καταγγελίες για περίεργη σιγή ιχθύος από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και για συντεχνιακό πόλεμο μεταξύ των αρχαιολόγων.
 Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Πελλάνας, και συγκεκριμένα με τον ανακτορικό τάφο, ο οποίος εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια παραμένει «υπό τη σκέπη» μεγάλου όγκου χαλικιών, περίπου 200 τόνων. Το θέμα έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις, καθώς, ακόμα και τα αθηναϊκά πρακτορεία επιδίδονται με ιδιαίτερη σπουδή τελευταία στη λύση του μυστηρίου, εκτιμώντας πως η ανάδειξή του είναι δυνατόν να διαλευκάνει τα πιο σκοτεινά σημεία στην ιστορία της ομηρικής Λακεδαίμονας.
 Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας, ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων και διευθυντής των ανασκαφών στην περιοχή κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, κατήγγειλε, σε δηλώσεις του στο zougla.gr, συμφέροντα εγχώριων και ξένων αρχαιολόγων, αλλά και περίεργες μεθοδεύσεις από την τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το Πάσχα του 2002 έγινε η ανακάλυψη και μέσα σε λίγες ημέρες ο τάφος μπαζώθηκε, με το πρόσχημα ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν έπειτα από δύο μήνες. Ωστόσο, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια.             [...]
 Ήταν Μάιος του 2002, όταν ο κ. Σπυρόπουλος, λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του, έκανε μία σπουδαία ανακάλυψη στην Πελλάνα. Εργαζόμενος στον ήδη αποκαλυμμένο και αρκετά καλοδιατηρημένο βασιλικό τάφο -δίπλα στους άλλους- πριν από 22 χρόνια, στη θέση «Πελεκητή», στην ανατολική πλευρά του μυκηναϊκού νεκροταφείου, όταν έφθασε στην είσοδο του τάφου, έκανε μια μεγάλη διαπίστωση. Συνειδητοποίησε πως αριστερά και δεξιά των τειχών του μεγάλου διαδρόμου υπήρχαν άλλοι δύο τεράστιοι τάφοι, οι οποίοι ήταν προφανώς ασύλητοι, διότι καλύπτονταν από τις πλάκες που τους είχαν κτίσει.
 Για αδιευκρίνιστους λόγους και χωρίς να ενημερωθεί ο υπεύθυνος ανασκαφέας, διαπράχθηκε ένα πρωτοφανές έγκλημα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Ε΄ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης μπάζωσαν με 200 τόνους ακατέργαστο νταμαρίσιο χαλίκι το μεγαλειώδη τάφο. Οι χειρισμοί αυτοί της Πολιτείας, προκάλεσαν την αντίδραση των κατοίκων της Πελλάνας, οι οποίοι προσέφυγαν ακόμη και σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για κατάχωση του έργου. Ο κ. Σπυρόπουλος απευθύνθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η υπόθεση πάγωσε, όμως εκκρεμεί μέχρι σήμερα η απόφαση του ΣτΕ, μετά την προσφυγή του.
 Στην αντίπερα όχθη, οι αρχαιολόγοι ενίστανται στην πεισματική άρνηση του κ. Σπυρόπουλου να προβεί σε επιστημονική ανακοίνωση στα διεθνή περιοδικά για το αν τελικά η ανασκαφή αφορά στο βασιλικό τάφο του Μενελάου και της Ελένης, ώστε να ασχοληθεί επίσημα η αρχαιολογία
Ενδιαφέρον ή υποκρισία για την Πελλάνα;
 Η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για ενίσχυση της Ε΄ ΕΠΚΑ Σπάρτης με το ποσό των 100.000 ευρώ για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων της Πελλάνας, έστρεψε τα βλέμματα και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, ο οποίος την επίμαχη περίοδο της ανασκαφής διατελούσε υπουργός Πολιτισμού.
 Ειδικότερα, η πρόεδρος του "Πολιτιστικού Συλλόγου για την Προστασία της Αρχαίας και Σύγχρονης Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πελλάνας" κ. Ελένη Μιχαλοπούλου, με αφορμή την απόφαση του ΠΕΣΥ και κάνοντας μνεία των ενεργειών του τότε υπουργού Πολιτισμού και νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αναφέρει:
 «Με ιδιαίτερη "συγκίνηση και χαρά" διάβασα την ανακοίνωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι θα ενισχύσει την Ε΄ ΕΠΚΑ Σπάρτης με το ποσό των 100.000 για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων της Πελλάνας. Ειλικρινά δεν φανταζόμουν ότι η αλαζονεία, η υποκρισία και το θράσος της εξουσίας του περιφερειάρχη θα έφτανε σε τέτοιο σημείο, ώστε να ενδιαφερθεί για εκείνο που ο ίδιος ως αρμόδιος άλλοτε υπουργός Πολιτισμού υπονόμευσε και εμπόδισε να ολοκληρωθεί. Ο Πέτρος Τατούλης, ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την μη συνέχιση των συστηματικών ανασκαφών στην Πελλάνα από τον Δ/ντή της Συστηματικής Ανασκαφής Καθηγητή Θεόδωρο Σπυρόπουλο και την διεπιστημονική του ομάδα όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, μάς εμφανίζεται τώρα ως όψιμος σωτήρας της, και λίγο πολύ διεκδικεί και δάφνες που δεν του ανήκουν, πράγμα που επιδιώκει και με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λακωνίας, το οποίο επίσης είναι έργο του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Θεόδωρου Σπυρόπουλου. Προσποιείται τον γαλαντόμο με χρήματα του Ελληνικού Λαού και θέλει να μοιράζει πρωτοχρονιάτικα δώρα σε μέρη που ο ίδιος καταδίκασε σε οικονομικό μαρασμό και σε ερευνητική απαξίωση. Με ποιο δικαίωμα και ποια νομιμότητα επέβαλε στον ανασκαφέα με τις αποφάσεις του ως υπουργός Πολιτισμού ταπεινωτικούς και απαράδεκτους περιορισμούς που δεν έχουν ξαναμπεί για κανέναν άλλο αρχαιολόγο σε όλη την Ελλάδα; Φαίνεται, ότι ο κ. Τατούλης διατηρεί ειδικές συμπάθειες για την Πελλάνα και τον κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος απορρίπτοντας τις παράνομες μεθοδεύσεις του προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η υπόθεση. Το παράδειγμα του Τατούλη το συνέχισαν και οι επόμενοι υπουργοί Πολιτισμού, αλλά αυτός πρωτοάνοιξε την Κερκόπορτα της Πελλάνας. 
 Δεν μπορώ να σωπάσω διαβάζοντας αυτή την ανακοίνωση της Περιφέρειας. Είναι γεγονότα που τα έχω ζήσει ως πρόεδρος του τότε Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πελλάνας για την Προστασία και Ανάδειξη των Αρχαιοτήτων της Λακεδαίμονος. Η ίδια του είχα πει στο γραφείο του στο υπουργείο: "κ. Τατούλη κάντε κάτι για την Πελλάνα, βοηθήστε μας να σωθεί αυτός ο τόπος από τον μαρασμό". Η απάντησή του ήταν ειρωνικά χαμόγελα και υπουργικές αποφάσεις που έθαβαν όλο και πιο πολύ τις ανασκαφές της Πελλάνας. Όποιος θέλει να δει τις υπουργικές αποφάσεις, είναι στα χέρια του ανασκαφέα.  Κύριε Τατούλη, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει όνομα για την Πελλάνα. Τις ανασκαφές και την ανάδειξη τις έκανε ο Σπυρόπουλος, ο μόνος που πάτησε το πόδι του στην Πελλάνα το 1980 μετά το 1926, όταν οι αείμνηστοι Έφοροι Αρχαιοτήτων Ρωμαίος και Καραχάλιος εκαθάρισαν δύο ανοιγμένους τάφους από αμνημονεύτων χρόνων στην Πελεκητή Πελλάνας. Και βεβαίως δεν λέτε την αλήθεια, ότι τάχα οι ανασκαφές σταμάτησαν το 1995, αλλά το 2002 με την συνταξιοδότηση του ανασκαφέα, ο οποίος στην συνέχεια ορίστηκε από το ΥΠΠΟ Δ/ντής της Ανασκαφής. Ποιους συμβουλεύεστε; Τους ανευθυνοϋπεύθυνους ή τους επίδοξους σφετεριστές της ανασκαφής, κάποιοι από τους οποίους βαρύνονται και θα βαρύνονται για πάντα ποινικά και ηθικά για την κατάχωση του Βασιλικού Τάφου με 200 τόνους αμμοχάλικου και την εγκατάλειψη και καταστροφή των μοναδικών αρχαιοτήτων της Λακεδαίμονος στην Πελλάνα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: