Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η αρχαία Πελλάνα Λακωνίας κινδυνεύει!

Δημοσιεύτηκε στο μπλογκ Τρομακτικό

 Πριν τις τοπικές δημοτικές εκλογές, πολλές υπήρξαν οι δεσμεύσεις του νυν Δημάρχου Σπάρτης Σταύρου Αργειτάκου για την ανάδειξη της αρχαίας Πελλάνας Λακωνίας και την εξασφάλιση πιστώσεων για την πολιτιστική ανάπτυξη της αρχαίας Πελλάνας.
  Αντιθέτως, η κατάσταση έχει χειροτερέψει αισθητά στην αρχαία Πελλάνα: αρχαιοκάπηλοι κλέβουν ό,τι βρουν μπροστά τους, χωρίς καμία φύλαξη (κλέβουν ακόμη και την περίφραξη των αρχαίων) και ακόμα περιμένουμε τις πιστώσεις για την συνέχιση των ανασκαφών. Ακόμα περιμένουμε την βελτίωση του δημοτικού δρόμου μέχρι την είσοδο της αρχαίας Πελλάνας, που ταλαιπωρεί και προσβάλει τους τουρίστες-επισκέπτες. Ακόμα περιμένουμε την δημιουργία τοπικού Μουσείου στην Πελλάνα Λακωνίας, που θα στεγάσει τα σημαντικά αρχαία ευρήματα. Εκτός από την αδιαφορία του Δημάρχου Σπάρτης, έχουμε και την αδιαφορία του Υπουργού Πολιτισμού.
 Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στη λακωνική γη κατά τα τελευταία χρόνια, είναι οι θολωτοί τάφοι και τα προϊστορικά λείψανα στην ακρόπολη της Πελλάνας, που αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου που έγιναν από το 1980 έως το 1995.
 Με τις ανασκαφές αυτές ήλθαν στην επιφάνεια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα ακόλουθα:
- Νεκροταφείο θολωτών λαξευτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου, στη θέση Σπηλιές. Οι τάφοι αυτοί είναι συνδυασμός θολωτού και θαλαμωτού τάφου και αποτελούν μοναδικά μνημεία της μυκηναϊκής ταφικής αρχιτεκτονικής.
- Στην Ακρόπολη της Πελλάνας, στο λόφο Παλαιόκαστρο, διακρίνονται λείψανα τείχους των Ελληνιστικών χρόνων και κατάλοιπα των χρόνων της Φραγκοκρατίας, ενώ οι πρόσφατες ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης των Πρωτοελλαδικών χρόνων (2.500 π.Χ. περίπου), αλλά ήλθε στην επιφάνεια και ένα επιβλητικό μεγαρόσχημο κτίσμα, που ο ανασκαφέας ταυτίζει με το μυκηναϊκό ανάκτορο της περιοχής.
 Έπειτα από τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα, ο ανασκαφέας κ. Θ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι η Πελλάνα είναι η ομηρική πόλη Λακεδαίμων, στην οποία είχαν τα ανάκτορά τους ο Μενέλαος και η Ελένη.
 Η αρχαιολογική έρευνα που έγινε στην περιοχή της Πελλάνας και τα ευρήματα της, απέδειξαν ότι η Πελλάνα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική μυκηναϊκή θέση, για την ανάδειξη της οποίας απαιτείται η έμπρακτη στήριξη και βοήθεια από το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Σπάρτης, για να γίνουν οι ακόλουθες εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο:
- οι απαλλοτριώσεις αγροτεμαχίων που βρίσκονται εντός ή πέριξ του αρχαιολογικού χώρου
- η συνέχιση των ανασκαφών με συστηματικό και εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο
- οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου, όπως π.χ. η στερέωση και κάλυψη των ταφικών μνημείων και των άλλων οικιστικών καταλοίπων με απλά και καλαίσθητα στέγαστρα, τα οποία θα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και δεν θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στον αρχαιολογικό χώρο.
 Την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού κατέδειξε παλαιότερα ο κ. Δαβάκης, βουλευτής Ν.Δ. Λακωνίας, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών, όπως π.χ. του "Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πελλάνας", αλλά και των κατοίκων της περιοχής που πρόσφατα συγκρότησαν την «Κίνηση Φορέων και Πολιτών» για το θέμα αυτό.
 Πηγή: κείμενο αναγνώστη στο http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: