Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Επιστολή προς τον Δήμαρχο Σπάρτης για την Αρχαία Πελλάνα

Δημοσιεύθηκε στο 47ο τεύχος του περιοδικού "Πολυδεύκης"

Προς το περιοδικό ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ
Καστόρειον, 24 Φεβρουαρίου 2020
Κύριε Διευθυντά,
στον κ. Πέτρο Δούκα, Δήμαρχο Σπάρτης στείλαμε οι υπογράφοντες, την κατωτέρω επιστολή σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο Πελλάνας. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία πληροφορία περί ενεργειών του Δήμου Σπάρτης ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας για την προστασία και την ανάδειξη του σπουδαιότατου αυτού αρχαιολογικού χώρου. Σας παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής αυτής και σας παρακαλούμε να τη δημοσιεύσετε προς ενίσχυση της προσπάθειας αναδείξεως του θέματος αυτού που έχει ιδιαίτερη σημασία.

Προς τον κ. Πέτρο Δούκα Δήμαρχο Σπάρτης
Καστόρειο 4 Οκτωβρίου 2019
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
σας συγχαίρουμε για την εκλογή σας και σας ευχόμεθα κάθε επιτυχία στο έργο σας. Δραττόμεθα της ευκαιρίας να σας ενημερώσουμε, ως απλοί δημότες του Δήμου Σπάρτης και κάτοικοι Καστορείου, για ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την περιοχή του τέως Δήμου Πελλάνας επί πολλές δεκαετίες και να σας εκθέσουμε την άποψή μας, ότι είναι αναγκαία η παρέμβασή σας για το ζήτημα αυτό. 
Σας είναι γνωστό ότι το σημερινό χωριό Πελλάνα, περίπου είκοσι χιλιόμετρα βορείως της Σπάρτης και πλησίον της δεξιάς όχθης του Ευρώτα, είναι κτισμένο στη θέση ακριβώς της αρχαίας Πελλάνας Λακεδαίμονος. Εκεί υπάρχουν δύο μοναδικοί στο είδος τους βασιλικοί λαξευτοί Μυκηναϊκοί τάφοι, μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους κτιστούς θολωτούς τάφους των Μυκηνών και της Πύλου. Τρίτος παρόμοιος βασιλικός τάφος, ίσως ασύλητος, έχει καταχωθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για λόγους προστασίας του.
Υπάρχει η θεωρία ότι η Μυκηναϊκή Σπάρτη, που περιγράφεται από τον Όμηρο, ήταν ακριβώς στη θέση της Πελλάνας. Υπέρ της θεωρίας αυτής συνηγορούν, πέραν της υπάρξεως των βασιλικών τάφων, η ύπαρξη Ακρόπολης προστατευόμενης από κυκλώπειο τείχος, άλλοι τάφοι κιβωτιόσχημοι, υπόγειο υδραγωγείο για την ύδρευση του Ανακτόρου - Μεγάρου και άλλες εγκαταστάσεις, αναγκαίες για τη λειτουργία του όλου συγκροτήματος ως Διοικητικού Κέντρου. Κινητά ανασκαφικά ευρήματα από τον χώρο αυτό έχουν συγκεντρωθεί στο Μουσείο Σπάρτης και άλλα έχουν αποθηκευτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε διάφορες θέσεις του Δήμου. Δεν υπάρχει σε όλη τη Λακωνία άλλος τόπος που να συγκρίνεται με την Πελλάνα ως προς το πλήθος αυτού του είδους των ευρημάτων. Μάλιστα, απόδειξη αυτής της σπουδαίας σημασίας αρχαιολογικής αποκαλύψεως είναι και το γεγονός ότι οι μελετητές του κατασκευασθέντος οδικού άξονα Λεύκτρου- Σπάρτης, όρισαν την είσοδο/έξοδο στον κάμπο Πελλάνας.
Οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο πραγματοποιήθηκαν περί τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ η τελευταία προσπάθεια αναδείξεως του χώρου ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 υπό την ευθύνη του καθηγητή Θ. Σπυρόπουλου χωρίς να ολοκληρωθεί, ίσως γιατί, καθώς φημολογείται, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του καθηγητή Σπυρόπουλου και των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία πρέπει να επιλυθεί με βάση και τα ευρήματα που ήλθαν στο φως εγγύτατα της Πελλάνας κατά τη διάνοιξη της οδού Αθηνών-Λεύκτρου-Σπάρτης.
Έτσι, αυτά που έμειναν ασφαλή επί τρεις χιλιάδες χρόνια και πλέον στα βάθη της Γης, τώρα που τα έφερε στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη, καταστρέφονται ή έχουν στην ουσία εγκαταλειφθεί στο έλεος των αρχαιοκάπηλων και στις επιδρομές των αγρίων ζώων και ιδίως των αγριοχοίρων που είναι πολυπληθείς στην περιοχή και ανασκάπτουν και καταστρέφουν τα πάντα. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εύλογη αγωνία για την τύχη των θησαυρών αυτών, όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε όλους όσους διεθνώς εκτιμούν την Ιστορία της Χώρας μας και ενδιαφέρονται γι’ αυτήν.
Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την Εθνική, Πολιτιστική, αλλά και Οικονομική σημασία της συνυπάρξεως ενός μοναδικού Ιστορικού Συμπλέγματος που αποτελούν οι τρεις περίοδοι της ιστορίας μας, η «Μυκηναϊκή» με την Πελλάνα, η «Κλασική» με τη Σπάρτη και η «Βυζαντινή» με τον Μυστρά, που καλύπτει την Ελληνική Ιστορία μέχρι των παρυφών της Προϊστορίας και που ευρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στο Δήμο Σπάρτης, τα όρια του οποίου περικλείονται μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον.
Οποιαδήποτε προβλήματα, οικονομικά, γραφειοκρατικά, υπηρεσιακά κ.λπ. ωχριούν ενώπιον του οφέλους από την αξιοποίηση της αρχαιολογικής τοποθεσίας της Πελλάνας. Την αξιοποίηση αυτή είστε ο πλέον ενδεδειγμένος να επιδιώξετε και να επιτύχετε.
Εάν κρίνετε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιδίωξή σας αυτή, θα είναι τιμή μας να προσφέρουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για την ενίσχυση της προσπάθειάς σας.

Κωνσταντίνος Αλεξάκος, Ε. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τηλ. 6937232718
Νικόλαος Ανδριανόπουλος, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, τηλ. 6951830865
Ευάγγελος Ανδριανός, Ε. Αρεοπαγίτης, τηλ. 6945653464
Θεοφάνης Γεωργάτσος, Ε. Διευθυντής Υπουργείου Υγείας-Προνοίας, τηλ. 6947286152
Για την αντιγραφή
Ευάγγελος Ανδριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: