Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στον Παν. Γεωργακόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα notospress.gr [Σημ.: Οι έντονες υπογραμμίσεις είναι δικές μας]

01-04-2017: Το Υπ. Πολιτισμού διέκοψε την ανασκαφή στην Αρχαία Πελλάνα το 2007 !
“ Κωλυσιεργεί για τις απαλλοτριώσεις αγροτεμαχίων… ” Εξαιρετικό μνημείο η αρχαία Πελλάνα, αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού έχει άλλη γνώμη από την ΕΦΑΛΑΚ.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας απαντά πως ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας είναι επισκέψιμος και εξηγεί πως το Υπουργείο Πολιτισμού έχει απορρίψει τη συνέχιση των ανασκαφών και την απαραίτητη απαλλοτρίωση αγροτεμαχίων στο χώρο.
ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, απαντώντας με επιστολή της στον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, πολίτη που είχε υποβάλλει σχετικό ερώτημα, διευκρινίζει [http://www.notospress.gr/article.php?id=30474] πως ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με την Υπηρεσία, ενώ από το καλοκαίρι του 2016 ο χώρος ανοίγει σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.
Επιπλέον, σημειώνει ότι αίτημα συνέχισης των ανασκαφών στο σημείο απορρίφθηκε το 2007 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έκτοτε οι ανασκαφικές εργασίες έχουν σταματήσει, έχει όμως ολοκληρωθεί στο μεταξύ η διενέργεια φωτογραμμετρικής αποτύπωσης των τάφων του μυκηναϊκού νεκροταφείου, ώστε να διευκολυνθεί η διενέργεια των απαραίτητων για τη συντήρηση και προστασία του μνημειακού χώρου μελετών. Εξάλλου, η ΕΦΑΛΑΚ αναφέρεται και σε μελέτη απαλλοτρίωσης αγροτεμαχίων πέριξ του μνημείου, την οποία έχει υποβάλλει από το 2015, χωρίς να έχει ως σήμερα λάβει απάντηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργακόπουλος έχει δις απευθυνθεί στο παρελθόν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας με αντικείμενο τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας, την τυμβωρυχία που αποκαλύφθηκε, την παραμέληση του χώρου αλλά και την διακοπή των ανασκαφών. Μάλιστα, μετά την προαναφερθείσα απάντηση που έλαβε από την ΕΦΑΛΑΚ, ο κ. Γεωργακόπουλος απευθύνεται με νέα επιστολή του στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας εξηγήσεις για όσα από την ΕΦΑΛΑΚ του αποδίδονται, δηλαδή για τη μη έγκριση συνέχισης ανασκαφών και τη μη έγκριση της μελέτης απαλλοτρίωσης αγροτεμαχίων πέριξ του μνημείου.

Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας στο κ. Γεωργακόπουλο για την Πελλάνα: 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας
Προς τον κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο
Θέμα: Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Πελλάνας του Δήμου Σπάρτης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας επιδοκιμάζοντας το ένθερμο ενδιαφέρον σας για τις αρχαιότητες της Πελλάνας σας γνωρίζει τα ακόλουθα:
Όπως προκύπτει από το Αρχείο της τέως Ε Εφορείας Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων η αιτηθείσα κατά το παρελθόν διενέργεια συστηματικής ανασκαφής στη θέση «Παλαιόκαστρο Πελλάνας» από τον τ. Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Θ. Σπυρόπουλο εγκρίθηκε σύμφωνα με τις υπ’αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ61/83617/2048/8-11-2004, ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ61/52374/1621/21-6-2005, ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ61/82907/2480/10-10-2005 και ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ42/14950/404/15.2.2006 Υ.Α., ωστόσο δεν υλοποιήθηκε. Το από 18.6.2007 αίτημα για διενέργεια ανασκαφής στον μυκηναϊκό τάφο στη θέση «Σπηλιές-Πελεκητή» Πελλάνας δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, για τους λόγους που αναλυτικά εκτίθενται στο υπ’αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α2/Φ42/100714/3040/26.10.2007 έγγραφο της αρμόδιας Δ/νσης Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.
Για τα υπόλοιπα ερωτήματα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1) Ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος του μυκηναϊκού νεκροταφείου Πελλάνας στη θέση «Σπηλιές-Πελεκητή», όπου χωροθετούνται θολωτοί τάφοι, τα κινητά ευρήματα των οποίων έχουν μεταφερθεί και φυλάσσονται ασφαλώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, είναι περιφραγμένος με περίφραξη βαρέως τύπου. Περιοδικούς ελέγχους στο χώρο διενεργεί το επιστημονικό και το φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας.
2) Στον μεγάλο θολωτό τάφο του μυκηναϊκού νεκροταφείου έχουν λάβει χώρα εργασίες στερέωσης και έχει κατασκευαστεί στέγαστρο κατά την χρονική περίοδο 1997-1998.
3) Για τον εν λόγω Αρχαιολογικό χώρο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας υπέβαλε για τα περαιτέρω, με το υπ’αρ. 4920/895/8-7-2015 έγγραφό της στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, μελέτη απαλλοτρίωσης τριών αγροτεμαχίων, εντός των οποίων χωροθετούνται οι τάφοι του νεκροταφείου. Η Δ/νση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, σημειώνεται, έχει προκρίνει τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών (φωτογραμμετρικής αποτύπωσης, γεωτεχνικών, γεωλογικών κτλ) στο πλαίσιο της συντήρησης και της προστασίας του σπουδαίου αυτού μνημειακού χώρου, με την προοπτική να καταστεί επισκέψιμος και οργανωμένος. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ήδη ολοκλήρωσε πρόσφατα τη θεμελιώδη για την εξέλιξη και των άλλων μελετών φωτογραμμετρική αποτύπωση των τάφων του μυκηναϊκού νεκροταφείου. Περαιτέρω μελέτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης της για το έτος 2017.
Η επίσκεψη του εξέχοντος μνημειακού συνόλου καθίσταται δυνατή μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία. Ήδη δε από το θέρος του 2016, με σχετική ενημέρωση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, η επισκεψιμότητα εξυπηρετείται με άνοιγμα του Αρχαιολογικού Χώρου προς το κοινό σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.
Η Προισταμένη της Εφορείας
Ευαγγελία Πάντου, ΠΕ Αρχαιολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια: