Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

«Κατά σύμβαση» στην Πελλάνα το ανάκτορο του Μενελάου

Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 21.10.2004

Βρήκε ή όχι το ανάκτορο του Μενελάου, όπως ισχυρίζεται ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στην Πελλάνα Λακωνίας; Μια ακόμη συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχθές το βράδυ, παρότι την τελευταία φορά είχε ζητηθεί από τον ανασκαφέα να φέρει τα ημερολόγια της ανασκαφής και όλα τα στοιχεία που θα «αφηγούνται» το ιστορικό των ερευνών του.
Οταν προχθές ρωτήθηκε σχετικά, ο ανασκαφέας απάντησε: «Υπάρχει ένα κτίσμα με εμφανή στοιχεία μεγάρου. Τα ευρήματα συνηγορούν υπέρ της χρονολόγησης αυτής της εποχής. Από αυτά φαίνεται πως εδώ ήταν ανακτορικό κέντρο. Μας λείπουν ίσως τα αποφασιστικά τεκμήρια, ένα αρχείο πινακίδων που είναι πιθανόν να βρεθεί, αφού έχει ερευνηθεί μόνο το 1/10 της περιοχής».
Θεμιτή χαρακτηρίζει ο κ. Σπυρόπουλος τη θεωρία του, «αφού είναι το μόνο ανάκτορο στην περιοχή». Ανέφερε, μάλιστα, παρόμοια παραδείγματα: «Όταν ανακαλύφθηκε το ανάκτορο της Πυλίας, πολλοί αμφισβήτησαν ότι είναι του Νέστορα. Στην Κνωσό συμφωνούμε κατά σύμβαση ότι είναι του Μίνωα, γιατί δεν βρέθηκε καμία πινακίδα. Κατά σύμβαση, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το ανάκτορο του Μενελάου».
Τελικά, το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία το 2004 να γίνουν στον χώρο μόνο εργασίες συντήρησης και φροντίδας και το 2005 σωστική ανασκαφή που θα επικεντρωθεί στο ανάκτορο και για άλλη μια φορά ζητήθηκε να προσκομιστούν τα στοιχεία της ανασκαφής.
Με αφορμή την επιμονή του ΚΑΣ για προσκόμιση στοιχείων, ο γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων Λ. Κολώνας παρατήρησε: «Για κανέναν ενδιαφερόμενο δεν έχουν ζητηθεί τόσο διεξοδικά στοιχεία ανασκαφών». Από την πλευρά της εφορείας αρχαιοτήτων Σπάρτης ζητήθηκε να μη μείνει ο κ. Σπυρόπουλος διευθυντής της ανασκαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: