Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά
..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Γάμος στο Γεωργίτσι ...το 1955

 Ένα σπάνιο φιλμάκι εποχής, και μάλιστα έγχρωμο, έχει αναρτηθεί στο YouTube από τον συμπατριώτη Γιάννη Δημ. Βαρούτσο (με καταγωγή από Πελλάνα) σχετικά με ένα γάμο που έγινε στο Γεωργίτσι ...το 1955. Απ' ό,τι αναφέρεται στα σχόλια εκεί, πρόκειται για τον γάμο του Γεωργίου Σκρουμπέλου με την Αναστασία Κοψιά που έγινε εκείνη την χρονιά στο ναό, μάλλον, της Αγια-Μαύρας, και, λογικά, θα πρέπει να καταγράφηκε με κινηματογραφική μηχανή από Αμερικανό συμπατριώτη τους. Καταγράφει επιλεκτικά μέσα σε 8 λεπτά όλα εκείνα τα στοιχεία ενός παραδοσιακού γάμου, όπως γινόταν εκείνη την εποχή, με τα παιδάκια που κουβαλάνε τα κανίστρια με τα δώρα της νύφης, τα ζώα που μεταφέρουν τα προικιά, και τα μπαούλα, την συνοδεία της νύφης με τα μουσικά όργανα, τους καλεσμένους με τις μισίνες (μαντίλια) στο πέτο κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: