Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

6.6. Επερωτήσεις βουλευτών για την Αρχαία Πελλάνα!

 Μετά την επιστολή του κ. Θ. Σπυρόπουλου (βλ. προηγ. άρθρο μας) δημοσιεύουμε, επίσης, εδώ δύο επερωτήσεις βουλευτών (1. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και 2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ) που έγιναν προς τον Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με το θέμα των αρχαίων της Πελλάνας. Όπως επισημαίνει ο συμπατριώτης Παν. Μόρφης: "Το άξιον προσοχής είναι ότι δεν έγιναν με πρωτοβουλία της Κίνησης  Φορέων και Πολιτών (της συντονιστικής  ομάδας), αλλά έξω από αυτήν! Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει να αναζωπυρώνεται το θέμα πλατύτερα..."

1.
10/6/2010 - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΝΑΣ
  Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στη λακωνική γη κατά τα τελευταία χρόνια, είναι οι θολωτοί τάφοι και τα προϊστορικά λείψανα στην Ακρόπολη της Πελλάνας που αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου που έγιναν από το 1980 έως το 1995.
 Με τις ανασκαφές αυτές ήλθαν στην επιφάνεια σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα ακόλουθα:
α) Νεκροταφείο θολωτών λαξευτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου, στη θέση "Σπηλιές". Οι τάφοι αυτοί είναι συνδυασμός θολωτού και θαλαμωτού τάφου και αποτελούν μοναδικά μνημεία της μυκηναϊκής ταφικής αρχιτεκτονικής. 
β) στην Ακρόπολη της Πελλάνας, διακρίνονται λείψανα τείχους των Ελληνιστικών χρόνων και κατάλοιπα των χρόνων της Φραγκοκρατίας.
γ) στο λόφο "Παλαιόκαστρο", στην Ακρόπολη της Πελλάνας, οι πρόσφατες ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης των Πρωτοελλαδικών χρόνων (2.500 π.Χ. περίπου). Επίσης στην κορυφή της Ακρόπολης ήλθε στην επιφάνεια ένα επιβλητικό μεγαρόσχημο κτίσμα, που ο ανασκαφέας ταυτίζει με το Μυκηναϊκό ανάκτορο της περιοχής.  Έπειτα από τα αρχαιολογικά ευρήματα αυτά, ο ανασκαφέας κ. Θ. Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι η Πελλάνα είναι η Ομηρική πόλη Λακεδαίμων, στην οποία είχαν τα ανάκτορά τους ο Μενέλαος και η Ελένη.
 Η αρχαιολογική έρευνα που έγινε στην περιοχή της Πελλάνας και τα ευρήματα της, απέδειξαν ότι η Πελλάνα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική μυκηναϊκή θέση, για την ανάδειξη της οποίας απαιτείται η έμπρακτη στήριξη και βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για να γίνουν οι ακόλουθες εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο: α) απαλλοτριώσεις αγροτεμαχίων που βρίσκονται εντός ή πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, β) η συνέχιση των ανασκαφών (με συστηματικό και εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο), γ) οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου όπως πχ. η στερέωση των ταφικών μνημείων και των άλλων οικιστικών καταλοίπων με απλά και καλαίσθητα στέγαστρα, τα οποία θα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και δεν θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στον αρχαιολογικό χώρο.
 Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από το Υπουργείο Πολιτισμού, γι’ αυτό και είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών, όπως πχ. του Δημάρχου Πελλάνας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πελλάνας, αλλά και των κατοίκων της περιοχής που πρόσφατα συγκρότησαν «Κίνηση Φορέων και Πολιτών» για το θέμα αυτό.
 ΕΡΩΤΑΣΘΕ κύριε Υπουργέ :
α) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη, προστασία και φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας ;
β) Ποιο είναι το ποσό, το οποίο σκοπεύει να διαθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού για να συνεχισθούν οι απαραίτητες αρχαιολογικές εργασίες για την προστασία των αρχαιοτήτων της Πελλάνας ;
γ) Σκοπεύει το Υπουργείο Πολιτισμού να δημιουργήσει επιστημονική επιτροπή, στο πλαίσιο του Ταμείου για την διαχείριση πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων (ΤΔΠΕΑΕ), η οποία θα αναλάβει τη συνολική προστασία και ανάδειξη των σημαντικότατων Προϊστορικών θέσεων του Νομού Λακωνίας, όπως αυτή του Μυκηναϊκού ανακτορικού-διοικητικού κέντρου στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου στο Ξηροκάμπι, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε;
Ο ερωτών Βουλευτής
Θανάσης Π. Δαβάκης 

2.
11/6/2010 - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΕΡΩΤΗΣΗ  προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
 Θέμα: Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας στη Λακωνία.
    Ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας, εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης. Τα σημαντικά ερείπια οικοδομών, τάφων και άλλων κατασκευών, κινδυνεύουν από πλήρη κατάρρευση ή διάβρωση, ενώ ο περιβάλλων χώρος βρίσκεται στο έλεος των ζώων και των καιρικών συνθηκών, τονίζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής και δικαίως διαμαρτύρονται.
    Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων, η προσβασιμότητά τους και από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από τον έλληνα ή ξένο επισκέπτη ή μελετητή είναι αναγκαία για τη μελέτη και γνώση της πολύχρονης και πλούσιας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
   Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
    1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ανασκαφικές και σωστικές εργασίες για να προστατευθεί και να γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Πελλάνας;

    Ο ερωτών Βουλευτής
     ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
 (από την ιστοσελίδα: http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=8753313)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα συμπατριωτες!
Συγχαρητηρια για το μπλογκ που δημιουργησατε και ειδικα για την προσπαθεια των αρχαιων μας!
Η αρχαιολογικη σκαπανη στην Πελλανα εφερε στο φως τα σημαντικοτερα ευρηματα που εχουν ανακαλυφθει και μας αποδεικνυει οτι τα μεχρι τωρα που μας διδασκουν ειναι απλα μυθευματα και επινοησεις..
Αθηνα μένω και οταν κατεβαινω Πελλάνα και βλεπω τον αρχαιολογικο χωρο αφημένο ειλικρινα ραγιζει η καρδια μου συμπατριωτες. Τον Σεπτεμβριο που μας πέρασε πηγα στο μουσείο της Σπάρτης. Έκπληκτη είδα οτι το τμήμα της πελλάνας δεν υπήρχε! Ρώτησα και έκανα φασαρία γιατί λειπει το τμημα της Πελλάνας και με κοιταξανε περίεργα και μου είπανε μόνο οτι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει. Αυτό μόνο! το που βρίσκονται; πότε θα τα ξαναεμφανίσουν; δεν ξέρανε.. Το είπαμε στον δήμαρχο της Πελλάνας και μας ειπε οτι θα πηγαινε κατευθειαν στο μουσείο. Δεν ξέρω τι ενεργειες έκανε εκεί γιατι φύγαμε για Αθήνα. Στέλνω 4 μαίλ στην 5η εφορεία αρχαιοτήτων και απάντηση ακόμα περιμένω...
Για να δούμε τι και άν θα μας απαντήσει ο υπουργος πολιτισμού..
καλη συνέχεια, Ελπίδα

Pellana Fanclub είπε...

Ευχαριστούμε, Ελπίδα, για τα καλά σου λόγια! Η δυναμικότητά σου, από όσα μας λες, είναι εκπληκτική!!
Είναι πλέον εμφανές ότι αν δεν κινητοποιηθούμε και από μόνοι μας για το θέμα των αρχαίων, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα... Εμείς, πάντως, εδώ, στον αγώνα ...θα το παλεύουμε! Μια "σπίθα" τελικά χρειάζεται ..και όλα θα βγουν, ξανά, προς τα έξω, στο φως!
Περίεργα όλα αυτά, που μας λες, για το Μουσείο της Σπάρτης. Ήθελα να ξέρω θα σου απαντήσει τελικά η 5η Εφορεία; (Γνωρίζω πάντως ότι έστειλε μια απάντηση στην Κίνηση φορέων και πολιτών για τα αρχαία μας, αλλά επειδή υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο φαξ δεν μας έχει αποσταλεί ακόμα)
Να δίνεις πάντοτε, αυτό που λέει το όνομά σου, ελπίδα...