Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η 4η επιστολή του Παν. Γεωργακόπουλου για την Αρχαία Πελλάνα

Γεωργακόπουλος Παναγιώτης του Σωτηρίου,
Ήβης 4, 85100 - Ρόδος (Καταγωγή: Σπάρτη) 
ΠΡΟΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Διοικητήριο Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, 2ο χλμ. Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου, 23100, Σπάρτη
Κοινοποίηση: - Ως πίνακας κοινοποιήσεων.
9/6/2017

Αγαπητοί κύριοι,
σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μου, σε όλους τους φορείς που δύναται να συμμετάσχουν στην επίλυση, προώθηση και εν τέλει ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Πελλάνας, αποστέλλω ΚΑΙ στον φορέα σας την παρούσα επιστολή με σκοπό τον ιδιαίτερο (από πλευράς σας) χειρισμό του θέματος.
Συνοπτικά σας αναφέρω ότι:
Η ιστορία των αρχαιοτήτων στην περιοχή ξεκινά πριν περίπου ένα αιώνα (1926) και η κύρια ανασκαφή
και αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1980 – 1995 από τον κ. Θ. Σπυρόπουλο, τον τότε Έφορο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Πρόκειται περί σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή της Πελλάνας (γενικώς παραδεκτό), που χρήζουν ιδιαίτερης εύνοιας από την Πολιτεία καθώς και των φορέων που την απαρτίζουν.
Η περιοχή που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος είναι πλέον πολύ κοντά (10 λεπτά από το κέντρο της Σπάρτης), λόγω της νέας οδικής αρτηρίας Τρίπολη – Σπάρτη και μάλιστα λόγω του Κόμβου Πελλάνας απέχει μόλις 2 λεπτά από αυτόν (πλήρως ασφαλτωμένος).
Υπό των ανωτέρω,
σας προτείνω – προτρέπω όπως ενσωματώσετε στο πρόγραμμά σας ή προτείνετε στα σχολικά συγκροτήματα που είναι υπό την ευθύνη σας με αποτέλεσμα να διενεργήσετε θεσμικά ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές ή ημερήσιες επισκέψεις στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πελλάνας Λακωνίας ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία της – άξιας και πάντα πρόθυμης – Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, λόγω: της ιδιαιτερότητας του μνημειακού συνόλου, του ιδιαίτερου πολιτισμικού στοιχείου που εμπνέει, του πραγματικά φιλόξενου και πανέμορφου τόπου, «βάζοντας» με την σειρά σας ένα υποστήριγμα στην γενικότερη προσπάθεια που πραγματοποιείται, για την ανάδειξη και συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας. Πάνω από όλα όμως οφείλουμε να γνωρίσουμε στα παιδία μας την τοπική ιστορία μας και την ιδιαίτερη πολιτισμική μας ταυτότητα.
Ιδιαίτερα σημειώνω την επίσκεψη την Πέμπτη, 01/06/2017, των δημοτικών σχολείων Καστορείου, Ξηροκαμπίου και Λογκανίκου στο πιο πάνω αρχαιολογικό χώρο, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο μαθημάτων Ιστορίας και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Μάλιστα, η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και στη συνέχεια σε συνεργασία με τους δασκάλους των σχολείων υλοποιήθηκε και εκπαιδευτική δράση για την Τοπική Ιστορία της Λακωνίας, με φωτογραφικό και άλλο υλικό, στο κέντρο της Πελλάνας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ευγενική και ουσιαστική συνδρομή σας.
Μετά τιμής
Γεωργακόπουλος Παναγιώτης
Πίνακας κοινοποιήσεων:
1. Βουλευτής Λακωνίας, Αραχωβίτης Σταύρος, Μητροπόλεως 1, 105 57, Αθήνα
2. Βουλευτής Λακωνίας, Δαβάκης Αθανάσιος, Σέκερη 1, 106 71, Αθήνα
3. Βουλευτής Λακωνίας, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Κων. Παλαιολόγου 43, 23 100, Σπάρτη
4. Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Αγησιλάου 59, 23 100 – Σπάρτη
5. Δήμος Σπάρτης, Γραφείο Δημάρχου, Ευαγγελίστριας 85-87, 23 100, Σπάρτη
6. Δημοτική Ενότητα Πελλάνας, Γραφείο τοπικής Ενότητας, 23 059, Καστόρειο Λακωνίας
7. Τοπικές Ιστοσελίδες (ηλ. Ταχυδρομείο): - lakonikanea@gmail.com - info@notospress.gr - info@apela.gr - report24.gr@gmail.com - flyradio@otenet.gr - info@lakonikos.gr - info@lakoniapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: