Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Σε κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος (Α71) Λεύκτρο - Σπάρτη!


Εγκαίνια με τον μητρ. Σπάρτης κ. Ευστάθιο και τον υπ. μεταφορών κ. Σπίρτζη
Δημοσιεύτηκε στις 18/4/2016 στο notospress.gr

Με την παρουσία πολλών εκπροσώπων αρχών από την Πελοπόννησο έγιναν τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου «Λεύκτρο – Σπάρτη» από τον υπουργό Μεταφορών κ. Σπίρτζη. Το έργο ολοκληρώθηκε και σήμερα παραδόθηκε στην κυκλοφορία μετά από πολύχρονη αναμονή και ολιγόχρονη καθυστέρηση. Πρόκειται για σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Λακωνία και τη Σπάρτη με Καλαμάτα, Τρίπολη, Πελοπόννησο και Αθήνα αφού συνδέεται με τον άξονα Αθηνα – Κόρινθος – Καλαμάτα. Οδικός άξονας 47 χιλιομέτρων, που μειώνει κατά 10 με 20 λεπτά το ταξίδι ανάμεσα στις πόλεις που συνδέει αλλά αυξάνει τα χιλιόμετρα. Έχουν κατασκευαστεί 4 ανισόπεδοι κόμβοι, 14 γέφυρες και 27 ανισόπεδες διαβάσεις τοπικών οδών. Διαθέτει σημεία στάθμευσης, SOS και δύο σταθμούς καθόδου και ανόδου στο ύψος της Πελλάνας. Έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό διάζωμα ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων και ο π. Ευσέβιος Ρασσιάς από την Πελλάνα
Oπως ανέφερε ο υπουργός κ. Σπιρτζής το έργο θα αναβαθμίσει τις συγκοινωνίες Λακωνία, Αρκαδίας και Κυθήρων. Μέχρι το τλεός του καλοκαιριού θα έχει γίνει και η σύνδεση της Μεγαλόπολης. «Τέτοια έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση αλλά στους πολίτες» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι το έργο αναθεωρήθηκε για να μειωθούν κατά 208 εκατ. ευρώ ποσά αποζημιώσεων. Προστέθηκαν έργα 20 εκατ. ευρώ και μελέτες 12 εκατ. ευρώ. Η μετακίνηση των ΑΜΕΑ θα είναι δωρεάν, θα υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για τακτικούς χρήστες και αναλογικά διόδια. «Σκοπός του έργου είναι να υποστηριχθεί η παραγωγή του τόπου» κατέληξε ο υπουργός.
Η παράδοση του Λεύκτρου – Σπάρτη ένα ακόμα βήμα για το αναπτυξιακό σχέδιο της Πελοποννήσου.
«Ο οδικός άξονας Λεύκτρο – Σπάρτη σε συνδυασμό με τις λοιπές οδικές υποδομές που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή συνιστούν ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνδράμοντας αποφασιστικά στην πολιτική προτεραιότητα μας για ανάπτυξη της οικονομίας μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
«Σήμερα εκπληρώνεται το πολιτικό όραμα που συνδιαμορφώσαμε το 2005 με τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Σουφλιά και τον τότε Υπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο για την προσθήκη του τμήματος Λεύκτρο – Σπάρτη στον οδικό άξονα Κόρινθο – Καλαμάτα, το οποίο τότε πολλοί είχαν χαρακτηρίσει «όνειρο θερινής νυχτός» δήλωσε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «σταδιακά μετατρέπουμε τη Λακωνία από παραμεθόριο περιοχή που ήταν μέχρι σήμερα σε δυναμικό παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας μας».
Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα δήλωσε πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο που από την απόφαση υλοποίησης του το 2006  μέχρι και την ολοκλήρωση του  ήταν ένα έργο που περίμενε και άξιζε η Πελοπόννησος και η Λακωνία.  Η κα Τζανετέα τόνισε ότι το «Λεύκτρο - Σπάρτη» σε συνδυασμό με τον δρόμο παράκαμψης «Σκούρα – Πυρί» που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου,  θα συμβάλλει στην καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη  σύνδεση της Λακωνίας με την πρωτεύουσα και τα άλλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και επομένως  στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς θα διευκολύνει κατά πολύ την πρόσβαση των επισκεπτών στη Λακωνία.
Άλλες δημοσιεύσεις εδώ: laconialive.gr , apela.gr , lakonikos.gr , arcadiaportal.gr ,
kathimerini.gr , news247.gr , protothema.gr , iefimerida.gr , imerisia.gr
Για να δείτε και τον ανισόπεδο κόμβο Μεγαλόπολης καθώς και την συνδετήρια αρτηρία, που δόθηκαν και αυτά πρόσφατα στην κυκλοφορία, μεταβείτε εδώ (βίντεο 4 λεπτών):
https://www.youtube.com/watch?v=P3BTird7wzA&feature=youtu.be
Λεπτομέρεια από τον χάρτη της εταιρείας ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., ο οποίος σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται εδώ: http://www.moreas.com.gr/summary.asp?catid=16028

Δεν υπάρχουν σχόλια: