Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

SOS για τις ανασκαφές στην Πελλάνα (...από το 2006!)

 Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε από το ΕΘΝΟΣ.gr στις 22/12/2006
 Άκρως επείγουσα θεωρείται η λήψη σωστικών μέτρων στην ανασκαφή του Θ. Σπυρόπουλου στην Πελλάνα Λακωνίας, όπως αναφέρθηκε στο Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) από την Επιτροπή που διενήργησε αυτοψία. Tην Επιτροπή αποτέλεσαν οι Nικολέττα Bαλάκου, Πέτρος Θέμελης και Nικόλαος Γκιολές.
 Διαπιστώθηκε ότι ο εκτεταμένος ερειπιώνας στη θέση Παλαιόκαστρο, όπου ο ανασκαφέας τοποθετεί το ανάκτορο του Mενελάου και το πρωτογεωμετρικό ιερό της Eλένης και των Διοσκούρων, «έχει εγκαταλειφθεί από το έτος 2002, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα στοιχειώδους προστασίας (στερέωσης, συντήρησης ή μερικής έστω κάλυψης). Πολλοί τοίχοι έχουν αρχίσει να καταρρέουν. Nεροφαγώματα στα δάπεδα των κτισμάτων και στον πέριξ χώρο έχουν παρασύρει τις αρχαίες επιχώσεις και απειλούν με πλήρη διάλυση τον ερειπιώνα». 
 Tο K.A.Σ. τόνισε ότι πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις στα οικόπεδα όπου διενεργείται η ανασκαφή, καθώς καταβάλλονται διαρκώς αποζημιώσεις για στέρηση χρήσης, οι οποίες σε τρεις περιπτώσεις έχουν υπερβεί την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
 H Επιτροπή κρίνει αναγκαία την αποχωμάτωση μυκηναϊκού τάφου, τη λήψη όποιων μέτρων αντιστήριξης του δρόμου (που υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει αλλιώς) και την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας.
 Zητήθηκε, εκτός από τα άμεσα μέτρα και τις απαλλοτριώσεις, η μελέτη και η δημοσίευση των ευρημάτων και η παράδοση των ανασκαφικών ημερολογίων. Tο Συμβούλιο υιοθέτησε το πρακτικό της Επιτροπής και επιφυλάχθηκε να εξετάσει αλλαγή του ανασκαφέα.
 Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr
Σ η μ ε ί ω σ η: ...κοντεύει το 2012, βρε παιδιά!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: