Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς - [Σελλασία, Κονιδίτσα] - Παρδάλι, Πελλάνα, Περ(ι)βόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"

  ( ...και σε διαρκή συνεργασία με το ιστολόγιο: Μορφωτικό Ιστολόγιο Πελλάνας )

Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Όλες οι Αναρτήσεις:

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

1821 = Ανα-γέννηση ενός έθνους!

 Βγήκανε κάποιοι εκεί στον σταθμό του Σκάϊ με μπόλικη δηθενιά... να μας διαφωτίσουνε για την Επανάσταση του '21 πως δεν έγινε έτσι το ένα,  ε πως είναι μύθος το άλλο, και πως δεν είναι και τόσο λογικό αυτό που μας έλεγε κάποτε ο δάσκαλός μας εκεί στο χωριό κλπ. κλπ. Την μετονόμασαν λοιπόν "γέννηση ενός έθνους" και όχι βέβαια "Αναγέννηση ενός έθνους"! Αφού γι' αυτούς, φυσικά, ήμασταν κάτι άλλο πριν... (εδώ που τα λέμε είναι βαθιά ριζωμένο στην πλειονότητα των φιλολόγων και των ιστορικών το απωθημένο με οτιδήποτε έχει να κάνει με το Βυζάντιο, αφού μόνο τα στραβά του επιμένουν να βλέπουν, κι έτσι αφαιρώντας το μετά βδελυγμίας από την σκέψη τους, ...δεν μπορούν να συνδέσουν σωστά την αρχαιοελληνική με την νεοελληνική ιστορία!). 
 Βαυκαλίζουν έτσι τον μέσο τηλεθεατή με το ξαναγράψιμο της Ιστορίας που επιχειρούν με βάση τα δικά τους μέτρα και σταθμά... Είναι κι αυτό μια μόδα της εποχής μας να επιχειρούμε να προσεγγίσουμε οτιδήποτε κλασικό και παραδοσιακό με μια διαφορετική ματιά, πιο σύγχρονη, σου λέει, πιο μοντέρνα, ...άρα και την Ιστορία όχι πλέον συναισθηματικά και ιδίως εθνοκεντρικά, όχι δεν κάνει, μας λένε, πλέον, αλλά με ψυχρή ορθολογιστική ματιά ερευνητή και μόνον (άντε τώρα αυτά τα βιβλία ιστορίας να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών μας). Έτσι, άλλοτε αμβλύνουμε έντεχνα τις οξείες γωνίες και τις αντιθέσεις (...ο γνωστός "συνωστισμός" στην προκυμαία της Σμύρνης το 1922) και άλλοτε αντιτάσσουμε ωμά νέες απόψεις και θεωρήσεις (...για κρυφό σχολειό θα μιλάμε τώρα;). Το κόλπο, γενικότερα, είναι το εξής: μέσα στα δέκα καλά που λέμε ...πετάμε και μια κακία για συμπλήρωμα, κάπου εκεί στην γωνία, και όλα μαζί τυλίγονται ωραιότατα ως ένα αρμονικό σύνολο!
 Όλα αυτά, όμως, θυμίζουν την συνήθη νεύρωση του ρήτορα, που ρητορεύει ακατάπαυστα προς το λαό με επιχειρήματα κλπ., αλλά, ξέρετε, γιατί; Γιατί προσπαθεί πρώτα και πάνω απ' όλα να πείσει ...τον εαυτό του για την αλήθεια (και όχι για την πιθανή αληθοφάνεια) όσων λέει  - δεν μπορεί, την αλήθεια θα λέει τελικά, αφού τολμάει και την ξεστομίζει ...μπροστά σε τόσο κόσμο! Και όμως, φίλε μου, αν ήταν ψέμα π.χ. εκείνο το πολυθρύλητο σχολειό, τότε γιατί το ονομάζανε "κρυφό" μωρέ;;; Και εκείνοι οι αρκετά παλαιότεροι από εμάς, π.χ. στην εποχή του Τρικούπη ή του Βενιζέλου, δεν είναι λογικό ότι ήταν σε θέση να ξέρουν καλύτερα τα γεγονότα απ' ό,τι εμείς σήμερα ή δεν υπήρξαν άραγε ποτέ "αντιδραστικοί", να ξεσκεπάσουν είτε να αποσιωπήσουν έστω ένα τέτοιο και άλλα τέτοια συναφή ψέματα;; Τόση μυστική συνομωσία και ωραιοποίηση της Ιστορίας σε ένα έθνος που και εκείνους τους καιρούς σπαρασσόταν διαρκώς από την διχόνοια; Και εκείνος, τότε, ο γιατρός Στέφανος Κανέλλος, φίλος του Ρήγα Φεραίου, που γράφει ξεκάθαρα σε επιστολή του το 1822 στον Γερμανό συγγραφέα Άικεν για το ότι μάθαιναν κρυφά τα γράμματα δεν είναι, ας πούμε, καθόλου σοβαρή πηγή; Αλλά δεν είναι και η μόνη... 
 Βρήκαμε στο διαδίκτυο, χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο, δύο σχετικά βίντεο με καμιά τριανταριά κείμενα ντοκουμέντα που αντικρούουν βαρύγδουπα τα λεγόμενά τους στον τηλεοπτικό σταθμό... Εμείς απλώς τα παραθέτουμε εδώ (χωρίς να ταυτιζόμαστε απαραίτητα με τις τωρινές ή  πιθανές μελλοντικές απόψεις του ιστολογίου που δημιούργησε αυτά τα βίντεο) για όποιον θέλει να κάνει σύγκριση και να οδηγηθεί στα δικά του συμπεράσματα:


Δεν υπάρχουν σχόλια: