Κυπαρίσσι, Λογκανίκος, Βεργαδέικα, Φουντέικα, Άγ. Κωνσταντίνος (Ρεγκόζενα), Αγόριανη, Γεωργίτσι, Αλευρού, Καστόρειο (Καστανιά), Λουσίνα, Ντεμήρου (Κάστωρ), Καστρί, Νέα Λιβερά, Σερβέικα, Bορδόνια (Λόπεση, Παπαδιάνικα, Επάνω Χώρα, Σουλήνα, Κάμπος, Όραχος), Καραβάς, [Σελλασία, Κονιδίτσα], Παρδάλι, Πελλάνα, Περβόλια
Με αυτή την καταπληκτική θέα του Ταϋγέτου μεγαλώσαμε στον τόπο μας ...από μικρά παιδιά

..κατά παράφραση του κόμικ "Asterix & Ovelix: "Σε ένα χωριό της Λακωνίας δυο ανυπότακτοι χωριάτες είπαν να φτιάξουν το δικό τους μπλογκάδικο"
Βασικά θέματα ...με μια ματιά:
Αναρτήσεις:

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

7.6. Ο σύλλογος "Η Λακεδαίμων" και οι απόψεις του.

 Α. Όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουμε στο χωριό τον σύλλογο "Η Λακεδαίμων", ο οποίος συγκροτήθηκε πριν τρία περίπου χρόνια, με πρόεδρο την συμπατριώτισσα Ελένη Μιχαλοπούλου, με σκοπό την προστασία της αρχαίας και σύγχρονης Ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελλάνας. Μέχρι στιγμής ο σύλλογος αυτός δεν μας έχει αποστείλει κάποιο κείμενό του για να το δημοσιεύσουμε. (Θα θέλαμε εδώ να σας υπενθυμίσουμε ότι σε αυτό το μπλογκ έχουμε σκοπό να δημοσιεύουμε πάντοτε οποιοδήποτε σχόλιο, κείμενο ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε να μας αποστείλετε.) Αντιθέτως, έχουμε δεχθεί αρκετές επιστολές από τον πρόσφατο σύλλογο "Κίνηση φορέων και πολιτών", τις οποίες και δημοσιεύσαμε.
 Πρόσφατα, λοιπόν, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Λακωνικός Τύπος" κείμενο σχετικά με τον σύλλογο "Η Λακεδαίμων" και τις αποστάσεις που επιλέγει να διατηρήσει απέναντι στον σύλλογο "Κίνηση".  Πιο συγκεκριμένα, ο σύλλογος "Η Λακεδαίμων" επισημαίνει πως κεντρικός στόχος του είναι η με κάθε τρόπο διασφάλιση της νομιμότητας και αυθεντικότητας των αρχαιολογικών ευρημάτων με συγκεκριμένες προτάσεις και για τον λόγο αυτό:
  • βρίσκεται «σε αντίθεση με την Κίνηση Φορέων που ζητά να συνεχιστούν οι ανασκαφές γενικώς και αορίστως από την αρχαιολογία», 
  • υποστηρίζει πως πρέπει να προχωρήσουν οι αρχαιολογικές εργασίες από τον φυσικό τους φορέα και τη διεπιστημονική ομάδα του που ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο
  • ενώ παράλληλα αποδέχεται ως αυθεντική και την ερμηνεία των μνημείων με το χαρακτηρισμό που διατύπωσε ο εν λόγω καθηγητής και αναγνώρισε το Υπουργείο πολιτισμού ως Μυκηναϊκό Ανάκτορο του Μενελάου και της Ελένης.
 Επιπλέον, ο σύλλογος παραθέτει αρκετά επερωτήματα προς την "Κίνηση" σχετικά με το θέμα αυτό, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά κατευθείαν από την ανωτέρω εφημερίδα κάνοντας κλικ εδώ... Απομένει, λοιπόν, τώρα να τοποθετηθεί ο σύλλογος "Κίνηση" συγκεκριμένα απέναντι σε αυτά τα επερωτήματα, ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα για τις όποιες τυχόν μεταξύ τους διαφορές αντίληψης στην επίλυση του προβλήματος με τα αρχαία της Πελλάνας. Ίσως π.χ. λόγω απειρίας να μην διατυπώθηκαν σωστά, αλλά με σχετική ασάφεια, κάποιες από τις θέσεις του νεοσύστατου συλλόγου "Κίνηση" και σίγουρα δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι λειτουργεί ...υπονομευτικά προς τον κ. Σπυρόπουλο (η επιστολή του οποίου, άλλωστε, δημοσιεύθηκε στο 6.5 άρθρο μας ..χάρη στην αποστολή της από τον σύλλογο  αυτό!).  Όλοι οι συμπατριώτες, αλλά και εμείς εδώ προσωπικά, αισθανόμαστε και αποδίδουμε διαρκή ευγνωμοσύνη απέναντι στο πρόσωπό του καθηγητή για το  συνολικό έργο και την ανυπολόγιστη προσφορά του στο πολυβασανισμένο πλέον αυτό θέμα του τόπου μας! Αναμένουμε, λοιπόν, την απάντηση του συλλόγου...
 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δύο σύλλογοι, επειδή ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική ή κομματική αντιπαράθεση ανάμεσά τους, θα βρουν τα κοινά τους σημεία και θα συμπορευτούν με ευγενή άμιλλα απέναντι στο όλο ζήτημα. Η κοινή ή παράλληλη, αλλά σε καμία περίπτωση ανταγωνιστική ή διχαστική, πορεία τους θα ωφελήσει ουσιαστικά το χωριό μας σχετικά με το θέμα των αρχαίων, γιατί οι καιροί είναι πλέον αρκετά δύσκολοι... Πρέπει, επομένως, όλοι μας να λειτουργήσουμε στο εξής ενωτικά!!
 Β. Επιπλέον, ...έντονη αντιπαράθεση υπήρξε πρόσφατα ανάμεσα στον κ. Σπυρόπουλο και τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Δαβάκη (την επερώτησή του στην Βουλή είχαμε δημοσιεύσει στο 6.6 άρθρο μας) για το θέμα των αρχαίων!! Ουσιαστικά ο καθηγητής εξαπολύει δριμύ κατηγορώ απέναντι στον βουλευτή, ο οποίος όμως δηλώνει έκπληκτος για την επίθεση αυτή... Καλύτερα, όμως, να τα διαβάσετε απευθείας από την ίδια εφημερίδα κάνοντας κλικ εδώ.
Πελλ. Α - Πελλ. Β

Δεν υπάρχουν σχόλια: